Megfázásra és afta ellen is jó - A méz jótékony hatásai

Az aranyszínű finomság számos kedvező élettani hatással rendelkezik, így megannyi probléma orvoslására használhatjuk.

A hatékonyság titka
Nem csoda, hogy a méz ilyen ezerarcú házi csodaszerré válhatott, hiszen vitaminokban (C és B1, B2, B3, B5 és B6), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas, magnézium, nátrium, réz, cink, mangán, foszfor), aminosavakban, antioxidánsokban és enzimekben gazdag.

Megfázásra
A nátha, köhögés közismert házi gyógyszerei közé tartozik a méz. Használatánál érdemes észben tartanunk, hogy értékes hatóanyagai hő hatására gyorsan felbomlanak, így kedvező hatásait szobahőmérsékleten fejti ki leginkább. A méz remekül kombinálható egy másik, évszázadok óta vírusölőként használt házi szerrel, a fokhagymával. A pépessé zúzott fokhagymának és méznek a keveréke ízét tekintve hagy ugyan némi kívánnivalót maga után, de hatását tekintve verhetetlen. A fokhagyma mellett a mézet bátran kombinálhatjuk más jótékony hatású szerekkel, például almaecettel és meghűlés elleni gyógyteákkal is.

Horzsolásokra, kisebb sebekre
A nehezen gyógyuló, gennyes sebeket már az ókori társadalmakban is mézzel kúrálták. Ma is bátran folyamodhatunk ehhez az ősi tudáshoz, ha nehezen hegesedő sebbel van dolgunk. A komolyabb, mély, csúnya sebek gyógyításával ugyan semmiképpen sem szabad otthon kísérleteznünk, ám felületi horzsolásoknál, vágásoknál nagy hasznát vehetjük a méhek által előállított szernek.

Herpesz és afta ellen
A méz e két meglehetősen kellemetlen panasz gyógyításában is rendkívül eredményes lehet. Az érintett terület mézzel való kenegetése segítheti a sebek gyógyulását, és általában fájdalomcsillapítóként is nagyszerűen működik. Naponta jó néhány alkalommal is használhatjuk, és különösen evés vagy ivás előtt jelenthet nagy segítséget, hiszen jelentősen enyhítheti az ilyenkor jelentkező fájdalmat.

Száraz bőrre
A méz szépségápolási eszköztárunknak is hatásos kiegészítője lehet. Elsősorban a száraz, érdes bőr ápolásában alkalmazható nagy sikerrel, így számtalan otthon elkészíthető arcpakolás, kézkrém és testápoló alapanyaga, de cserepes ajkainkat önmagában is rendbe teheti.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!