Még mindig ágyba vizel a gyerek? Íme, a megoldások

A gyermekkori ágybavizelésnek két típusa van; amikor a gyereket nem sikerül leszoktatni a bepisilésről és amikor a már leszoktatott gyerek újra bepisil. Lássuk, milyen megoldások vannak a probléma orvoslására!

Normális folyamat
A gyermekkori ágybavizelés orvosi szaknyelven az elsődleges, míg a visszatérő vizelés a másodlagos enuresis. A legfontosabb szabály az, hogy bármi történjék is, a gyerekben sose keltsünk bűntudatot, ne alkalmazzunk büntetést, hiszen valójában 3 vagy 4 éves kor előtt teljesen normális folyamatról beszélhetünk, mert ekkoriban alakul ki a húgyhólyag szabályozása.

A két és fél éves gyerekek egyharmada már nem pisil be éjszaka, hároméves korban ez az arány már 85 százalék, ötéves korban már csak 9 százalékkal történnek ,,balesetek", míg 15 évesen már csak 2 százalék nem teljesen szobatiszta.

Okok
Az elsődleges ágybavizelés leggyakoribb oka a húgyhólyag szabályozásának lassabb kialakulása, míg a másodlagos vizelés okai a szorongás és a lelki zaklatottság. Persze állhat még a háttérben húgyúti fertőzés is, a húgyhólyag fejlődési rendellenessége, sőt néha cukorbetegség is.

Megoldások, kezelések
A gyerek a lefekvés előtt 2-3 órában ne igyon semmit és alvás előtt menjen ki WC-re.
Viselkedésterápia
Alkalmazzunk nedvességérzékelőt, ami a lepedő alá helyezett különleges párna, ami ha nedvességet érzékel, működésbe léptet egy berregőt, ami felébreszti a gyereket, hogy az kimehessen mosdóra.
Tanácsadás
A legfontosabb, hogy mindkét szülő részt vegyen a beszélgetésen, hogy oldják a gyerek szorongásait. Ötletes és hatékony módszer a naplózás, mely során jelölni kell a ,,száraz" éjszakákat és egy bizonyos limit után kis jutalom jár érte. Nagyon fontos, hogy a kezelés során végig dicséretet és bátorítást sugalljunk a gyerek felé.
Fitoterápia
Érdemes gyógyfüvésszel is konzultálni, aki orbáncfüvet írhat fel, mely enyhe lazító és depresszióoldó szer, illetve a zsurlótea is hatékony lehet, hogy a hólyag záróizmát erősítse.

Oldalak