Svájcból tért haza a magyar főorvos, hogy meddő pároknak segítsen

A kiváló szakember a Versys Clinics szakértőivel állt össze Magyarországon. Létrehoztak egy olyan férfi egészségközpontot is, ahol megoldást kínálnak minden férfit érintő megbetegedésre, problémára. Dr. Fél Tamás urológus és andrológus főorvos hosszú évek után úgy döntött, hazajön, és itthon folytatja az orvoslást. Az urológiai és andrológiai centrum vezetése mellett a meddőség komplex kezeléséhez is adja tudását. (x)

Hazahozott tudását most itthon kamatoztatja

Az apja is orvos, ráadásul urológus. Evidens volt, hogy Ön is ezt a pályát választja?

Igen, az volt. Egyenes út vezetett afelé, hogy én is az urológus pályát válasszam. Még gimnazista voltam, amikor édesapám folyamatosan kongresszusokra hordott magával. Ő egészen kiskorom óta osztályvezetőként dolgozott, pontosan 32 éven át. Nem egyszer vitt be magával az osztályra, ahol volt, hogy megmutatta a röntgenfelvételeket, és elmesélt sok érdekes esetet. Gyakorlatilag belenőttem ebbe a szakmába, élethivatásba. Bár gyorsan kiderült, hogy a pályaválasztás csak nekem volt evidens, a szüleim rendszeresen felhívták a figyelmemet, hogy jól gondoljam meg. Ma már tudom mire gondoltak, ez egy életre szóló hivatás, ami folyamatos tanulással jár.

Svájcban is szerzett szakmai tapasztalatot a zürichi egyetemi klinikán. Hogy látja, melyik területeken és miként tudja hasznosítani az ott szerzett tudását itthon?

Valóban, 2015 márciusától a Zürichi Egyetemi Klinika járó beteg ellátásának az igazgatója voltam. 6 orvos és 6 nővér tartozott a csapatomba, akiknek a szakmai irányítását és felügyeletét kellett ellátnom. Természetesen mindezek mellett magam is orvosi tevékenységet folytattam. Tapasztalatot szereztem az emberekkel való bánásmódban, a páciensekhez való empatikus hozzáállásban és türelemben. A svájci közeg megkövetelte tőlem, hogy a legnagyobb odafigyeléssel, maximalistással végezzem a munkám. A munkám egészen széleskörű volt, precizitást és pontosságot igényelt. A hozzám beosztott kollégák szakmai tudását folyamatosan fejlesztettem, a tanulók szakmai vezetője voltam, a menedzsment tagjaként pedig kiemelt projektek vezetését is megkaptam, amiket önállóan vezettem és vittem véghez.

Nagy gyakorlatot szerzett az urológiai infekciók és a prosztata jóindulatú megbetegedéseinek kezelésében. Mennyire gyakori problémák ezek Magyarországon?

Az életkor előrehaladtával sűrűbben jelentkeznek a gondok. Egyes statisztikák szerint azoknál a férfiaknál, akik betöltötték a 80 éves kort, 80%-ban fordul elő valamilyen rendellenesség. A prosztata megnagyobbodás magával hozhatja azt a húgyúti infekciót, amely során a húgyhólyagokból, teljesen kiürülni nem tudó vizelet fertőződése következtében, felső húgyúti komplikációk jöhetnek létre. Ami viszont ennél is gyakoribb az a krónikus prosztata gyulladás, ami az életet igen negatívan befolyásolja. Természetesen az urológiai infekciók nem csak a férfiakat érinti, a nőket ugyanúgy veszélyeztetheti olyan betegség, amelynek megoldására urológus tudhatja a megoldást. Leggyakrabban ezek: vesekő, hólyaghurut - vagy húgyúti fertőzés, esetleg vesemedence gyulladás.

Nem is olyan régen még egy meddő pár esetén csak a nőt vizsgálták meg. Ma már teljesen egyértelmű, hogy a férfival is lehet probléma, ami a reprodukciós képességet jelenti. Ma már minden esetben megvizsgálják a férfit, ha nem jön a várt gyermekáldás?

Ez valóban egy koncepcionális kérdés, sőt probléma még ma is. Általában egy a meddő pár esetén, a nő kivizsgálásával kezdődik a folyamat. Sajnos sokszor a férfi kivizsgálása nem, vagy csak részlegesen történik meg, illetve akkor, ha a hölgyeknél nem igazolódott a meddőséget alátámasztó eltérés. Az esetek 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő a felelős, míg a fennmaradó 20%-ban mindkét fél érintett. A férfinak lehet veleszületett vagy szerzett oka is, és amíg előbbit sajnos nem tudjuk befolyásolni, utóbbit igen. A Versys Clinics-ben nagy hangsúlyt fektetnek a komplex szemléletre és a teljes körű kivizsgálásra, így külön öröm számomra, hogy ilyen körülmények között folytathatom hazai munkásságom.

Nem csak meddőséggel, hanem a teljes férfi egészséget lefedő problémákkal is foglalkozik. Mik a leggyakoribbak hazánkban?

A problémák előfordulását korcsoportonként lehet a legjobban meghatározni, hiszen a kor előrehaladtával különböző betegségek fordulhatnak elő. Természetesen a fiatalabb korosztályban, a szexuálisan aktívabb korban, a szexuális úton terjedő kórokozók okozta betegségek és az ehhez kapcsolódó mellékhere gyulladások, akut, krónikus prosztatitiszek jellemzők. Természetesen ezek mellett bármikor lehet vesekő, vagy vesemedence gyulladás.

18 év alatti korosztályban a herék rosszindulatú elváltozása is felmerülhet. 40 és 60 év között a leggyakrabban előforduló betegség a prosztata gyulladás. Felmerülhet akár daganatos megbetegedés is, hólyagban, a prosztatában, és a vesében is. A 60 év feletti korosztályban a jó indulatú prosztata megnagyobbodás és a rák okozta problémák merülnek fel leggyakrabban. Természetesen a teljesség igénye nélkül soroltam azokat a problémákat, betegségeket, amikkel a leggyakrabban fordulnak a hozzám a páciensek.

Milyen extrém esetekre emlékszik vissza a pályafutása során?

Szakmailag számos nagyszerű esetnek lehettem része, igazán érdekes műtétekben vehettem részt. Amikre az extrém szó leginkább illik, azok az esetek, amikor szexuálisan aberrált férfiak hímvesszőjéről kellett flex fűrésszel eltávolítani érdekesebbnél érdekesebb tárgyakat. Nem mondanám, hogy ezek száma kiemelkedő lenne, de az a néhány is meghökkentett, amit láttam.

Ha nem a férfiak egészségét segíti épp, akkor mivel tölti idejét?

Alapvetően a szabadidőmet természetesen legszívesebben a családommal töltöm. Nagyon szeretek kirándulni és biciklizni a természetben, de nagy örömömet lelelem a fotózásban is, amire igyekszem több időt szakítani.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!