Fájdalomcsillapításra és az ízületek egészségéért: ismerd meg a manuálterápiát!

A manuálterápia egyfajta kézzel végzett kezelés, ami a mozgató szervrendszer visszafordítható működési zavarainak kezelésével foglalkozik és speciális fogások alkalmazásával végzi el a támasztó- és mozgatórendszer kialakult funkcióbeli eltéréseinek korrigálását. (x)

Számos manuálterápia létezik

Ma már többféle módszereiben igen különböző, ám egyaránt igen hatékony manuálterápia közül választhatnak a terapeuták; pl. McKenzie, Maitland, Mulligan, Bravicsenko, Schroth, Medical flossing, SMR, DORN, Cranio-sacral vagy épp Viscerális terápia.

A manuálterápia lépései

A felsoroltak bár eltérő módon érik el a kívánt hatást, gyógytornával együtt igazán hatékonyak, azzal együtt viszont gyorsan eredményre vezethetnek. Lássuk most tehát, hogy milyen lépésekből áll egy színvonalas manuálterápia!

Első lépés: Vizsgálat

A kórelőzmény felvétele és a mozgásszervi anamnézis, állapotfelmérés elengedhetetlen a helyes terápiás módszer és a kezelés során a későbbiekben alkalmazandó technika kiválasztásához.

Egy megedzett manuálterapeuta jól tudja, hogy a kezelést megelőző vizsgálat is lényeges eleme a kezelésnek. Ennek megfelelően az első manuálterápiás alkalommal a kórelőzmény beszélgetéses felvételén túl sor kerül egy fizikális, megtekintéses és egy aktív mozgásvizsgálatra is.

időpontfoglalás gyógytorna terápia budapest

Míg a fizikális vizsgálat a tartás- és egyéb statikai hibák feltárására összpontosít, a mozgásvizsgálat során a gerinc és a végtagok mozgástartományának valamint az izmok, ízületek és az idegek aktuális állapotának vizsgálata kap kiemelt szerepet.

Az alapos fizikális, vagyis testtartás- és mozgásvizsgálatot követően a felállított funkcionális diagnózis, a szakorvosi szakvélemény, valamint a leletek alapján a manuálterapeuta kiválasztja a szükséges kezelési technikát és elkészíti az egyénre szabott kezelési tervet.

Második lépés: Kezelés

A kis amplitúdójú mobilizációs kezelés során a terapeuta helyreállítja a gerinc és az ízületek elváltozásait valamint speciális mobilizációs és manipulációs fogásokkal növeli az izmok és az ízületek mozgékonyságát.

Ezáltal eléri a beszűkült ízületi mozgástartományú vagy befagyott ízületek mobilizációját, feloldja az ízületi mozgáskorlátozottságot és enyhíti a fennálló fájdalompanaszokat is szinte azonnali, látványos eredményeket érve el.

Harmadik lépés: Ellenőrzés

A kezelés végeztével a manuálterapeuta minden alkalommal sort kerít a problémás terület vagy struktúra újbóli ellenőrzésére.

A célja az, hogy annak tükrében szükség szerint alakíthasson vagy változtathasson az alkalmazott technikán a mielőbbi állapotjavulás és gyógyulás elérése érdekében. Ezt követően összeállít egy otthon végzendő gyakorlatsort is.

Negyedik lépés: Az egyénre szabott otthoni gyakorlatsor összeállítása, betanítása

A manuálterápia szerves része a saját, egyedi problémához igazított, egyéni, otthon végzett gyakorlatok, amelyeket előírt módon, napi rendszerességgel, megszabott ismétlésszámmal a páciens önállóan, otthonában is biztonsággal végezhet el.

szőke rita manuálterapeuta időpontfoglalás

Ezt a korrekciós gyakorlatsort a kezelés végén a manuálterapeuta segít pontosan és tökéletes végrehajtással elsajátítani. A betanított, otthon végzendő gyakorlatok a terápia részét képezik, önálló, helyes kivitelezéssel történő, mindennapos elvégzésük segít a kívánt mértékű állapotjavulás vagy épp a teljes gyógyulás mielőbbi elérésében.

Lead fotó, fotók: Pexels /Karolina Grabowska/, gyogytornaszom.hu

Oldalak