Egyre gyakoribb a szúnyogcsípés okozta allergiás reakció - Ezt teheted ellene

A jó idő beköszöntével az emberek többsége a szabadba vágyik, ám ha nem figyelünk, kellemetlen útitársak is szegődhetnek mellénk barangolásaink során. A szúnyogok okozta csípések ráadásul már egyre több esetben válthatnak ki allergiás reakciót is, néhány természetes megoldással azonban könnyen orvosolhatjuk a problémát. (x)

Mitől olyan kellemetlen a szúnyogcsípés?

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A hímek ártalmatlanok, és csak néhány napig élnek, párosodás után elpusztulnak. A vérszívó nőstényszúnyogokat viszont a testből kisugárzódó hő, néhány jellemző illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid könnyen elvezeti az áldozatához.

szúnyogcsípés természetese kezelése viszketés bőrpír ellen

Szúrás közben a szúnyog véralvadásgátló anyagot köp a sebbe, hogy ne duguljon el vékony szájszerve szívás közben. Erre a szúnyognyálban lévő anyagra pedig szervezetünk gyakran kellemetlen allergiás reakcióval válaszol. Az ilyenkor felszabaduló hisztamin tágítja az ereket, így a fehérvérsejtek gyorsabban eljutnak az idegen anyagig. A hisztamin erősen izgatja a szöveteket is - ezért viszket a csípés, - valamint áteresztővé teszi az érfalakat, így az innen kiáramló folyadék duzzanatot okoz, a bőr pedig a kitágult erek miatt pirossá válik.

Hogyan segíthet a homeopátia?

Regisztrálj az ingyenes előadásra!

Érdekel a bőrproblémák természetes kezelésének lehetőségei? Regisztrálj most dr. Kósa Katalin gyermekgyógyás, homeopata ingyenes előadására ahol homeopátiás és aromaterápiás megoldásokról hallhatsz bővebben.

Bármilyen allergiás reakcióra általánosan adható a histaminum alapanyagból készült homeopátiás gyógyszer. Ha a bőr duzzadt és piros, a viszketés, duzzanat pedig javul a hideg borogatástól, méhecskéből (apis) készült szer segíthet. Pókcsípésre a tarentula alapanyagból készült szer javasolt, ilyenkor a csípés helye kék, tömött, kemény, és égően fájdalmas. A ledum alapanyagból készült szer minden olyan esetben javasolt, amikor a bőrt szúrás éri, a csípés helye hideg, kék és duzzadt, de hideg borogatástól javul. A viszketés csökkentésére külsőleg igen hasznos a DAPIS gél. A DAPIS gél természetes kivonatokat tartalmaz (Apis mellifica kivonat, Ledum pallustre tinktúra) és nincs benne fájdalomcsillapító vagy antihisztamin gyógyszer.

arometerápia homeopátia gél csípésre

Hogyan tartsuk távol a vérszívókat?

Aromaterápiás receptek:

Párologtatóba való rovarriasztó keverék:

  • Geránium 3 csepp
  • Citromos eukaliptusz 3 csepp
  • Levendula 3 csepp

Az aromamécses tálkájába vizet töltünk és belecsepegtetjük az illóolajokat. Vigyázzunk, hogy ha elpárolgott a víz, azonnal pótoljuk, vagy fújjuk el a mécsest. Ellenkező esetben az olajok beleégnek a tálkába. Ezt a módszert persze éjszakára nem tudjuk bevetni, mert tűzveszélyes, ezért javasolt egy testolaj keverék is.

Rovarriasztó testolaj keverék:

  • Geránium 10 csepp
  • Citromcirok (Cymbopogon citratus) 20 csepp
  • Levendula 15 csepp
  • Bio növényi olaj (pl avokádó, édesmandula, napraforgó, makadámia) 50 ml.
  • Érzékeny bőrűek végezzenek bőrpróbát mielőtt az egész testüket bekenik.
Forrás: homeopatia.info.hu, Homeopátia napjainkban, Springmed Kiadó

Oldalak