Egészség

Nagy a baj: újabb magyar településen ütötte fel a fejét a félelmetes járvány

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye korábban még nem érintett területén mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett állatállományt felszámolják - közölte a hivatal a honlapján csütörtökön.

Folyamatban van a járványügyi nyomozás

A közlemény szerint Abádszalókon, mintegy 7 000 példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei, a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Folyamatban van a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is - írja az MTI.

A közlemény szerint madárinfluenza-esetek az országban továbbra is elszórtan fordulnak elő. A fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e hét során feloldja, ez azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen - figyelmeztet a hivatal.

A baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni. Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése - közölték.

Egy közelmúltban elvégzett francia kutatás derítette ki, hogy a pandémia alatt rengeteg betegnél felírtak egy malária elleni gyógykészítményt, pedig nem is létezett olyan bizonyíték, mely igazolta volna annak klinikai előnyeit.v

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Egészség
Egészség
Ahogyan a Mirror is írja, van egy olyan állapot, melynek komoly egészségügyi következményei is lehetnek, márpedig sajnálatos módon rengeteg ember tapasztalja meg ezt a dolgot élete során.
Sztárok
Hamarosan újra rendszeresen színpadra áll majd a Nemzet Színésze.
Sztárok
Sussex hercege mindössze 12 éves volt, amikor elveszítette édesanyját egy tragikus autóbaleset miatt – Harry könyvében őszintén vallott arról, milyen gondolatok kavarogtak benne, mikor megtudta, hogy...