Egészség

Nem lett volna szabad felírni: ijesztően sokan halhattak meg a koronavírus alatt, mert ezt a gyógyszert szedték

Egy közelmúltban elvégzett francia kutatás derítette ki, hogy a pandémia alatt rengeteg betegnél felírtak egy malária elleni gyógykészítményt, pedig nem is létezett olyan bizonyíték, mely igazolta volna annak klinikai előnyeit.

Döbbenetes számok

A szóban forgó kutatás szerint a koronavírus-járvány időszakában csaknem 17 ezer beteg halhatott meg a hidroxiklorokin nevű gyógyszer szedése miatt - írja a Portfolio.hu. A malária elleni gyógykészítményt annak ellenére írták fel rengeteg páciensnek, hogy nem is létezett olyan bizonyíték, mely igazolta volna annak klinikai előnyeit - számoltak be róla a tudósok a Biomedicine & Pharmacotherapy-ban közölt tanulmányukban. Becsléseik szerint mintegy 16 990 koronavírusban szenvedő ember halhatott meg a gyógyszer szedése miatt.

A szám egyébként a Nature című tudományos folyóirat 3 éve megjelent tanulmányán alapszik, mely a halálozási arány 11 százalékos növekedéséről számolt be a páciensek körében a malária elleni gyógykészítmény szedését követően.
Kattints a további képekért!

A Takotsubo kardiomiopátia egy átmeneti bal kamrai diszfunkcióval járó állapot, mely bizonyos esetekben akár életveszélyhez is vezethet. A szövődményre egy, a közelmúltban készült tanulmány irányította rá a figyelmet.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Egészség
Lifestyle
A meleg nyári napokon természetes, hogy a klímát bevetve próbálunk megküzdeni a forrósággal, érdemes azonban csínját bánni vele!
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.