Levélbe zárt egészség - A mángold

Egy hazánkban kevésbé ismert növényről van most szó, melynek íze hasonlít a parajéhoz, vitamin és ásványianyag tartalma azonban jóval nagyobb a spenóténál. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat róla.

A vitaminbomba
A mángold alacsony kalóriatartam mellett roppant magas vitaminforrással szolgál. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, emellett magnéziumot, kalciumot, káliumot, mangánt, rezet, foszfort és vasat.

Hatásai
Magas vitamin és rosttartalma miatt a mángold számos gyógyhatással bír a szervezetre. Kitűnően serkenti az agyműködést és az idegrendszert. Erősíti immunrendszerünket, elősegíti a szív és az izomzatunk munkáját. Méregtelenítéskor is bátran fogyaszthatjuk, ugyanis remekül tisztítja az emésztőrendszert. Pozitív hatásainak köszönhetően életerőt ad, serkenti az idegrendszert, növeli a mentális frissességet. Fogyasztásával erősíthetjük és védhetjük csontjaink és fogaink egészségét.

Felhasználása
A mángoldot rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhánkban. Készíthetünk belőle turmixot, melyet különböző zöld fűszerekkel ízesíthetünk. Levest is bátran készíthetünk belőle, bár az alaplét előre kell elkészíteni, ugyanis ha magas hőfokon főzzük, akkor a vitaminok nagy részét elpusztítjuk. A bébi mángoldot gyümölccsel is nyugodtan tálalhatjuk, jellegzetes íze jól összefér erdei gyümölcsökkel és almával egyaránt. Még számos módon felhasználhatjuk ezt az érdekes növényt, a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.

 

Szólj hozzá Te is!