Lehet, hogy nem lenne szabad szedned? Ezek a fogamzásgátlók leggyakoribb mellékhatásai

A fogamzásgátló tabletták a leggyakoribb, nagy biztonságú fogamzásgátló eszközök, de nem árt, ha tudjuk, hogy lehetnek bizonyos ellenjavallataik és mellékhatásaik. Nézzük, melyek ezek!

Nem csak fogamzásgátlásra alkalmas

A fogamzásgátló tablettáknak két típusa van. A kombinált tabletták szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak, míg az úgynevezett minipill készítmények progesztin hormont. Éppen a hormontartalom az, amely alkalmassá teszi ezeket a készítményeket arra, hogy a fogamzás gátlásán kívül más problémákat is orvosoljanak, mint például a rendszertelen menstruációt, az erős vérzést, egyes bőrproblémákat és bizonyos esetekben az endometriózist. Ugyanakkor természetesen a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére nem alkalmasak.

A 10 leggyakoribb mellékhatás

A tablettáknak ugyanakkor – mint bármelyik más gyógyászati készítménynek – lehetnek mellékhatásai is. Íme, a leggyakoribbak:

1. Közti vérzés

A szabályos vérzések közti időszakban jelentkező pecsételő vérzés a nők közel felénél jelentkezhet, főként a tabletta szedésének első három hónapjában. Ha azonban komoly vérzés jelentkezik vagy 5 napnál hosszabban pecsétel, mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

2. Hányinger

Jellemzően ez is csak rövid ideig tartó panasz lehet, amire megoldást jelenthet, ha evés után vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.

3. Mellérzékenység

Előfordulhat, hogy a tabletta szedésével a mell érzékenyebbé válik, amelyen esetleg segíthet egy jobban tartó melltartó és a koffein-, valamint a sóbevitel csökkentése. Ha fájdalom vagy más tünet is jelentkezik, szükséges az orvosi kontroll.

4. Súlygyarapodás

Bár kutatások nem támasztják alá, néhány nő mégis kis mértékű hízást tapasztal a tabletta szedése során – főként csípő és mell tájon.

5. Hangulatingadozás

Különösen azoknak érdemes körültekintően fogamzásgátló módszert választani, akik már szenvedtek depressziótól. A tabletta szedése ugyanis kihathat a hangulatra, így ha tartósan jelentkezik a szorongás, mindenképpen beszéljünk erről orvossal.

6. Kimaradó menzesz

Előfordulhat, hogy a tabletta szedésének szünetében sem jelentkezik vérzés. Ezt számos faktor befolyásolhatja, mint a stressz, nagyobb változások az életritmusban vagy betegségek. Ilyen esetben ajánlatos terhességi tesztet végeztetni.

7. Csökkenő libidó

Jellemzően csak átmeneti jelenségről van szó, a hormonrendszer változása miatt.

8. Vaginális diszkomfort

A tabletta szedése okozhatja a nedvesedés hiányát, illetve annak erősödését is. Ha nem múló jelenségről van szó, érdemes ellenőriztetni, nem fertőzés okozza-e a tünetet.

9. Kényelmetlenebb kontaktlencse viselés

Mivel lehet összefüggés a kontaktlencse viselése és a fogamzásgátlók közt, ezért bármilyen változással fel kell keresni a szemészt és a nőgyógyászt.

Fotó: huffpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!