Félelem a számoktól, a Holdtól és a fiataloktól - Íme a legbizarrabb fóbiák listája

Mindenkinek vannak bizonyos félelmei, fóbiái, talán olyanok is, amelyekről nem is tudunk. Arra mondják, hogy fóbiás, akinek irracionális félelmei vannak. Irtóznak bizonyos személyektől, állatoktól, olyan normális dolgoktól, amik más embernek eszébe sem jutna. Persze, a fóbiát okozhatja trauma, kellemetlenség a fóbia tárgyával, illetve bennünk maradt evolúciós félelem. De ha megnézzük a következő különös fóbiákat, elég hihetetlennek tűnik mindkét magyarázat.

Numerophobia/Arithmophobia - Félelem a számoktól

Sokan tartanak az olyan számoktól - főleg babonás okokból -, mint a 13 (pláne, ha péntekre esik) vagy a 666. Nem csak a látványuktól félnek, de még a gondolattól is. Ráadásul mindkettő pont a boszorkányokkal és az ördöggel áll kapcsolatban, akiktől az emberek java része tart a középkor óta. Azért igen kellemetlen lehet ez annak, aki mondjuk a 13-as szám alatt lakik.

Selenophobia - Félelem a Holdtól

Nem vicc. Az illető fél a Holdtól, tehát tuti nem ő Neil Armstrong reinkarnációja. Azok, akik ettől a fóbiától szenvednek, már előre tartanak az estétől, és lehetőség szerint nem is járnak kint sötétedés után. De az holtbiztos, hogy nem néznek fel az égre, úgyhogy náluk a romantikus esti séta kilőve.

Ephebiphobia - Félelem a fiataloktól

Gondolnád, hogy valaki fél a tiniktől? Főleg a viselkedésüktől, a hangoskodásuktól, az elevenségüktől, az életerejüktől és azért, mert sokuk lazán képes dominálni egy felnőttel szemben. Végül is, ha innen nézzük, némelyik tini elég ijesztő, és valóban nincs is annál kellemetlenebb, amikor olyan küld el bennünket melegebb éghajlatra, akinek még szinte ott a tojáshéj a fenekén.

Eufóbia – Félelem a jó hírtől

A többség pont attól tart, hogy rossz hírt kap. Erre tessék, vannak olyanok, akik meg szabályosan reszketnek, mint a kocsonya, hogy véletlenül jó hírt kapnak. Ez főleg azoknál alakul ki, akiket egyszer jelentősebb csalódás ért. Azt hitték, valami igazán jó dolog történik velük, de kiderült, hogy önhibájukból vagy más okból kifolyólag mégse, és onnantól kezdve nem merik megengedni maguknak, hogy örüljenek.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2