Egészség

Kullancsinvázióra figyelmeztetnek a szakemberek: már most be kell adatni a védőoltást

Nem túl jók a kilátásaink, már ami a kullancsokat illeti: idén tavasszal is invázióra kell számítani, köszönhetően az enyhe, csapadékos télnek. A szakemberek szerint már a napokban érdemes elkezdeni beadatni a védőoltásokat, ha el akarjuk kerülni az élősködők által terjesztett betegségeket.

Nem játék

Az elszaporodó kullancsok olyan, akár halállal járó kórokat terjeszthetnek, mint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitist), valamint a Lyme-kór, így kiemelten fontos, hogy felkészüljünk a támadásukra. Nemcsak azok vannak veszélyben, akik az erdőkben kirándulnak – szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is fertőzhetnek a kullancsok.

Jó hír, hogy a betegek mintegy 30 százalékában súlyos lefolyást okozó kullancs-encephalitis betegség védőoltással megelőzhető. A szakemberek figyelmeztetnek: az oltások első két adagját célszerű még a fertőzésveszély-mentes időszakban, azaz a napokban beadatni. A Lyme-kór esetében sajnos más a helyzet; azt csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni.

Növekszik a megbetegedések száma

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon: 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám pedig 106 volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs-encephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről - Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból - is érkeznek bejelentések, ahol korábban a betegség nem volt jelen. Németországban és Svájcban 1993-2006 között 200 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, de Lengyelországban is mintegy 60 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek.

Ezt is ajánljuk

Mi történik, ha megcsípnek bennünket a kullancsok? Mi az, amit ilyenkor nem szabad tenni? Ebben a cikkben pontosan elmagyarázzuk, mit kell tudnod!

Fotó: dailymail.co.uk; Leadfotó: ytimg.com

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Egészség
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.