Ez a vakcina akadályozza meg leghatékonyabban a Covid miatti halálozást

Már eddig is tudni lehetett, de a legfrissebb statisztikai adatok ismét alátámasztják: az mRNS-alapú vakcinák sokkal hatékonyabban előzik meg a koronavírus miatti halálozást, mint a kínai oltóanyagok. Most viszont az is kiderült, hogy melyik e téren a leghatásosabb oltóanyag.

Valósághűen tükrözik az arányokat

A The Washington Post cikkében azt írják, hogy friss szingapúri statisztikai adatok támasztják alá: a koronavírus miatti halálozás megelőzésében az mRNS-alapú vakcinák, azaz a Pfizer és a Moderna a legeredményesebbek, míg a kínai oltóanyagok (a Sinopharm mellett a Sinovac is ide tartozik) nem túl hatásosak e fronton. A cikkben megemlítik, hogy a városállamban tavaly 802 ember hunyt el koronavírus-fertőzés következtében, közülük 555-en nem voltak teljesen beoltva, 247-en viszont kellő mennyiségű vakcinában részesültek. Az adatokat Szingapúr egészségügyi minisztere, Ong Ye Kung közölte.

Ha a százezer emberre vetített halálozásokat vesszük alapul, akkor azt találhatjuk, hogy 11 ember veszítette életét a Sinovac vakcinával beoltottak közül, 7,8-an pedig a Sinopharmmal oltottak közül hunytak el. A Pfizerrel oltottak között ugyanez a szám 6,2, míg a Modernás csoportból csupán egyetlenegy személy halt meg, tehát ez az a vakcina, mely a leghatékonyabban előzi meg a Covid-halálozást. Fontos hozzátenni, hogy csupán statisztikai arányokról van szó (ezért is kaphatunk eredményül olyan számokat, mint 7,8 vagy 6,2), ugyanakkor mindenképp hasznosnak tekinthetők ezek az adatok, hiszen világosan tükrözik, melyik vakcina hogyan teljesít a halálozás megelőzése szempontjából.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2