Egészség

Ezek a Covid új, félelmetes sebességgel terjedő variánsának vezető tünetei

A JN.1 variáns által előidézett tünetek között már nem szerepel a szaglás és az ízérzékelés elvesztése, viszont felbukkant egy szimptóma, melyről korábban csak nagyon kevés beteg számolt be.

Új variáns, új tünetek

Rohamos gyorsasággal terjed a világban a koronavírus új, JN.1 variánsa. Beszédes, hogy egyetlen hónap leforgása alatt a globális fertőzések több mint negyedéért lett felelős, holott november elején csupán azok 3 százalékát tette ki - idézi fel a HVG.hu cikke, mely a brit egészségügyi hatóság 2023 decemberi jelentésére hivatkozva azt is összegzi, melyek az új mutáció által kiváltott legfontosabb tünetek. Előrebocsáthatjuk: a szaglás és az ízérzékelés elvesztése már nincs köztük, felbukkant ellenben egy másik szimptóma, melyről eddig csak kevés beteg számolt be.

Az imént említett jelentés szerint ezek az új variáns legfontosabb tünetei: orrfolyás (31,1 százalék) köhögés (22,9 százalék) fejfájás (20,1 százalék) gyengeség vagy fáradtság (19,6 százalék) izomfájdalom (15,8 százalék) torokfájás (13,2 százalék) alvási problémák (10,8 százalék) aggodalom vagy szorongás (10,5 százalék).
Kattints a további képekért!

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot - olvasható a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban. A szükséges változás drasztikusabb, mint amit a Covid miatti lezárások jelentettek évekkel ezelőtt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Egészség
Sztárok
Priscilla Presley nemrég régi emlékeket idézett fel, és őszintén mesélt arról, milyen is volt igazán együtt élni Elvis Presleyvel a memphisi Gracelandben.
Sztárok
Katalin hercegné és Vilmos herceg igyekeznek megóvni gyermekeiket a túlzott médiafigyelemtől, olykor-olykor azonban megörvendeztetik a rajongókat egy-egy családi kulisszatitokkal – épp így tett a...
Sztárok
Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.