Egészség

A legfrissebb omikron-fejlemények: megjelent Magyarországon és megvan az első áldozat is

Azonosították az omikron első halálos áldozatát, és a szupervariánst már magyar fertőzötteknél is kimutatták.

Az omikron első áldozata

Legalább egy beteg elhunyt, aki a koronavírus új, omikron variánsával fertőződött meg – jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök, ezzel pedig megvan a szupervariánsnak tartott omikron első hivatalos halálos áldozata. Nagy-Britanniában az omikron jelentősen növeli a kórházban ápoltak számát, a kormányfő pedig úgy tartja: félretehetjük azt az elméletet, hogy a vírus enyhébb variánsáról van szó – írta meg a Portfolio.

Hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy tíz beteget ápolnak kórházban az omikronnal, kiemelte, hogy a variáns elképesztő ütemben terjed, néhány naponta duplázódik meg az esetek száma.

Tudományos eredmények szerint két vakcina nem nyújt elégséges védelmet a Dél-Afrikából származó mutációval szemben, a harmadik dózis viszont 70-75 százalékos védettséget képes adni brit szakértők szerint. Johnson szerint is jelenleg az egyetlen jó megoldást a harmadik oltás felvétele jelenti mindenki számára. Ez mindenki számára elérhető az országban a múlt hét óta, és előrejelzések szerint az év végéig mindenki meg is kaphatja a megerősítő oltást, aki kéri.

Európa több országában is már közösségi terjedést mutat az omikron variáns, így várható volt, hogy Magyarországon is megjelenik ez a törzs. Ahogy arról a Femcafe.hu is beszámolt, hétfő délelőtt egy helyi lap szerint Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, az egyik fertőzött pedig hazánkból érkezhetett az országba. Most már az is bizonyított, hogy Magyarországon is azonosították az omikront, ráadásul egy olyan házaspárnál, melynek tagjai nem jártak külföldön az elmúlt időszakban.

Lapozz a részletekért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Kos maximálisan élvezi az univerzum támogatását a héten. Heti horoszkóp.
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.