Egészség

Koronavírus Magyarországon: ennyi haláleset lett volna megelőzhető az előző hullámok során a vakcinákkal

Egy friss tanulmány szerint több ezer beteget kímélhetett volna meg a járvány, ha éltek volna az oltás lehetőségével.

Másképp alakul a járvány, ha többen fogadják el a vakcinát?

Az oltások segítségével több ezer haláleset lett volna megelőzhető Magyarországon a koronavírus negyedik és ötödik járványhullámában - fejtette ki Oroszi Beatrix, a témát vizsgáló friss tanulmány egyik szerzője. Az epidemiológus úgy véli, csaknem 6100 emberrel kevesebb halt volna meg a szóban forgó időszakban, ha még a fertőzés előtt megkapja mindhárom oltását - írja az Infostart. Oroszi elmagyarázta: a szakemberek a már említett tanulmány során arra voltak kíváncsiak, hogy miként módosult a koronavírus elleni védőoltások védőhatása a negyedik és az ötödik hullám közötti periódusban. Több mint 365 ezer koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, közülük azokat tekintették oltottnak, akiknek alapimmunizálásuk és emlékeztető oltásuk is volt. Meghatározták, pontosan hány megbetegedés fordult elő ezen idő alatt az oltottak, valamint az oltatlanok körében, s ez alapján kiszámították, mi történt volna akkor, ha az oltatlanok a teljesen oltottak halálozási kockázatával rendelkeztek volna.

"Így ki tudtuk számolni azt, hogy az oltatlanok körében hány olyan haláleset fordult elő, ami megelőzhető lett volna nagy valószínűséggel védőoltással. A körükben a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, ezzel szemben a valós adat az 6626 elhunyt, tehát a különbség 14 hét, három hónap alatt több mint hatezer fő, akinek az élete megmenthető lett volna, ha elfogadja a védőoltásokat, amit felajánlottak nekik" - idézte az Infostart a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezető munkatársát.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon jön a folytatás!

Oldalak

Egészség
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.