Egészség

Hallottál már a mikroszkópos colitisről? Rengeteg nő küzd vele, ezek a tünetek jelezhetik a bajt, amivel azonnal fordulj orvoshoz

Ahogy mindannyian egyre nyíltabban beszélünk olyan témákról, amelyek hagyományosan tabunak számítottak, teljesen világossá vált, hogy az olyan hasi problémák, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és az irritábilis bél szindróma (IBS) sokkal gyakoribbak, mint azt valaha is gondoltuk volna, és rendszeresen jelentkeznek olyan tünetek, mint a puffadás, a hasi görcsök, a hasmenés és a székrekedés.

Nehéz felállítani a diagnózist

A probléma az, hogy a végleges diagnózis felállítása nehéz, részben azért, mert a tünetek homályosak és számos kiváltó okra vezethetők vissza. Vegyük például a hasmenést. A hasmenés az IBS, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a coeliakia egyik fő tünete - és ez csak a gyomor-bél traktusra korlátozódó állapotok. Az IBS messze a leggyakoribb az összes állapot közül, és gyakran az orvos első körben kizárja, mielőtt más okokat vizsgálna. Mivel az IBS-re nincs teszt, az orvosok gyakran javasolják, hogy a betegek próbálják ki az alacsony FODMAP-diétát (a FODMAP a Fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok rövidítése - az étrend alapvetően a fruktóz, laktóz, fruktánok - bizonyos zöldségek, galaktánok - gabonafélék és édesítőszerek - kerülését jelenti) néhány hétig, és figyelik, hogy javulnak-e a tünetek.

Míg az alacsony FODMAP-értékű diéta nagyon hatékony az IBS tüneteinek enyhítésében, a hasi tünetek egyéb okainak kezelésében nem annyira jó. Ez azt jelentheti, hogy a tünetek elhúzódnak, és a diagnózis késik, ami kétségbeeséshez, valamint az egészségi állapot romlásához vezet.

A puffadáshoz, görcsökhöz és hasmenéshez hasonló tünetek egyik kevésbé ismert oka, amely jelenleg a közösségi médiában egyre nagyobb figyelmet kap, mivel gyakoribb, mint gondolnánk, a mikroszkópos vastagbélgyulladás. A mikroszkópos vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegség (IBD) egy típusa, amely a vastagbelet érinti, és általában vizes hasmenést és görcsöket okoz. A "mikroszkopikus" kifejezés onnan ered, hogy a gyulladás csak mikroszkóp alatt, biopsziát követően látható, ami még nehezebbé és hosszadalmasabbá teszi a diagnózis felállítását.

Mi is az a mikroszkópos vastagbélgyulladás?

"Amikor az IBD-re gondolunk, gyakran a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás jut eszünkbe. De a mikroszkópus vastagbélgyulladás is az IBD egyik formája, de nem ismerik fel annyira" - mondja Dr. Sammie Gill, gasztroenterológus dietetikus. "Azért hívják mikroszkópos vastagbélgyulladásnak, mert a diagnózis felállításához a vastagbél nyálkahártyájából vett mintát (úgynevezett biopsziát) mikroszkóp alatt kell megvizsgálni."

"A tünetek nagymértékben átfednek az IBS-sel, és nehéz lehet megkülönböztetni őket" - jegyzi meg Dr. Chris George, háziorvos. "Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy a mikroszkópos vastagbélgyulladásban szenvedők egyharmadának tünetei összeegyeztethetők az IBS-sel. A kettő közötti különbséget néha a klinikai anamnézis alapján, pontosabban pedig a biopszia eredményeit követően lehet megállapítani, amikor egy szövetmintát mikroszkóp alatt vizsgálnak meg". Dr. George szerint a gyakori tünetek közé tartozik a vizes hasmenés, a hasi fájdalom (görcsös vagy tompa), a fogyás, a fáradtság, a gyakori székletürítés, az ízületi vagy izomfájdalmak és a puffadás.

"A fáradtság, az ízületi fájdalmak és a fogyás nem az IBS tipikus jele, hanem az IBD más típusainak, például a Crohn-betegségnek vagy a fekélyes vastagbélgyulladásnak a tünetei lehetnek" - magyarázza Dr. Gill. "Más bélbetegségek, mint például a coeliakia és az epesavas hasmenés gyakrabban fordulnak elő a mikroszkópos vastagbélgyulladásban szenvedőknél."

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Az influencerek már évek óta meghódították Magyarországot is, fiatalok és bizony, felnőttek ezrei, százezrei rajonganak egyik-másik véleményvezérért.
Sztárok
Bogdán Blanka, aki több mint egy éve az Egyesült Államokban él, keveset bíz a képzeletre vérpezsdítő fotójával.
Lifestyle
Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel...