Most a koffein jó, vagy rossz az egészségünkre nézve? Öntsünk tiszta vizet a pohárba
Mi is a koffein valójában?
Meglepő tény, de alapvetően az elképzelésekkel ellentétben a koffein egy fehér, keserű ízű, kristályos vegyület, amely a Kaffa cserjéről kapta viselt nevét. Ez a természetes stimuláns izgatja a központi idegrendszert, az agyalapi vegetatív központokra gyakorolt hatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás, illetve fokozza a gyomorban a sav- és pepszinszekréciót. A szíven közvetlen hatással növeli a szív frekvenciáját és a kontrakciók erejét. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő, így fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy ezt a mennyiséget ne lépjük túl. Magas vérnyomást, ritmuszavart, szorongást, pánikrohamot provokálhat, migrént okozhat. A gyomorra gyakorolt káros hatás, gyomorégés előfordulhat. Olykor hasnyálmirigyrák rizikófaktoraként is említik: ez önmagában kétséges, jóllehet a kávé – egyes kutatások szerint, indirekt módon segítheti a mutációk kialakulását, mivel egyes sejtazonos építőfolyamatokra gyengítő hatással van. Lapozz a cikk folytatásáért!