Fájdalomra koffein a tuti recept

A koffein része a mindennapi életünknek, sok mindenre használja az emberiség, de van egy kevéssé ismert hatása. Enyhe fájdalomcsillapító, amely még a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását is javíthatja. (x)

A tradicionális koffein

Vízhajtó, vérnyomásunkat befolyásoló, értágító és a központi idegrendszerre is ható anyag a koffein, amelynek fogyasztása valódi tradíció, szinte minden kultúrában. A maják, zöld növényekből kivonva, magaslati életben tartó varázsszerként tekintettek rá, a modern városi ember pedig fáradtság ellen, vagy épp a koncentráció fokozására használja. A sportolók szerint a koffein fokozza a teljesítményt, vannak olyan egyetemisták, akik cukorral fogyasztják vizsgaidőszakban, amikor már nem megy másképp az éjszakai tanulás.

koffein értágító fájdalomcsillapítás

Négyből három magyar szerint egészséges, jótékony hatású anyagról van szó – derül ki a Pulzus Kutató hiánypótló reprezentatív koffein kutatásából. A legtöbben az élénkítő hatásért és az ízéért isszák a koffein tartalmú italokat, de minden hetedik ember a fájdalomcsillapító hatását tekinti elsődlegesnek – olvasható ki a kérdésekre adott válaszokból. A fogyasztás vezető motivációi között van az anyagcsere-serkentő és a kreativitásra gyakorolt hatása is. A kávé (76%), a tea (44%), a csokoládé (38%), a kóla (22%) és a kakaó (14%) a legkedveltebb koffeinforrás a magyarok körében, majd az energiaital (11%) következik.

Gyakori a fejfájás

Érdekes összefüggésekre mutat rá egy másik kutatás is tavaly tavaszról, amely szerint a magyarok kétharmada érintett a fejfájásban, legalábbis az elmúlt egy évben előfordult vele. Ha az elmúlt három hónapot nézzük, a magyarok fele érzett fejfájást és bizony, minden második magyarnál többnyire van valamilyen fájdalomcsillapító. Nem csak a hölgyek fejfájósak, ahogy a sztereotípia tartja, hanem a férfiak is.

sanofi fejfájáscsillapítás koffeinnel

Enyhe fejfájás esetén sokan nyúlnak valamilyen koffein tartalmú készítményhez, legalább annyian, mint amennyien a folyadék-utánpótlást vagy a levegőzést tartják hasznos gyógyírnek. A legújabb kutatások kimutatták azonban, hogy a fájdalomcsillapító hatóanyagok és a koffein kombinációja is igen hatékony: gyorsabb és erősebb hatást érhet el. Már vannak olyan készítmények is, amelyek a legjobb hatás elérése érdekében együtt alkalmazzák a két hatóanyagot, ennek köszönhetően gyorsabban hat és erősebb hatást vált ki, mint a fájdalomcsillapító hatóanyag önmagában.

MAT-HU-2100241 (2021.02.26.)
Lead fotó: Pexels /Juan Pablo Serrano Arenas/

Oldalak