Hirdetés

Gyakran ülsz keresztbe tett lábbal? Az orvos elmondja, mire számíthatsz

Egyre több félelmetes információ lát napvilágot arról, hogy a keresztbe tett láb milyen hatást gyakorol a testünkre. Tényleg van igazság ezek mögött a rémhírek mögött? Elmondjuk, mit kell tudnod.

Vád és cáfolat

Visszér, trombózis, meddőség, rossz tartás, magas vérnyomás – csak néhány azokból a súlyos következményekből, amikért sokan a keresztbe tett lábat okolják. John Harris amerikai sebész szerint valóban nem tesz jót a szervezetnek, ha sokáig keresztbe tett lábbal ülünk. Mivel azonban nem igazán fordul elő, hogy órákig vagy akár napokig így várakozunk, mindenki megnyugodhat: senkinek nincs veszélyben az egészsége.

Összeszedtük, milyen vádak érték a keresztbe tett lábat, és Harris segítségével meg is cáfoljuk őket. Íme!

1. vádpont: Visszér

Az igaz, hogy ha keresztbe tesszük a lábunkat, akkor rontjuk a vérellátást, mivel a vér nem tud megfelelően áramlani a vénákban. Ennek a következménye visszérgyulladás és visszértágulat is lehet, de csak akkor, ha hosszú ideig, rendszeresen ebben a pózban ülünk. Ha felállunk, esetleg lábat vagy pózt váltunk, akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba. A visszérrel kapcsolatban egyébként érdemes tudni, hogy a kialakulásában a leginkább genetikai tényezők játszanak szerepet.

2. vádpont: Magas vérnyomás

Sok tanulmány írja, hogy a keresztbe tett láb a magas vérnyomást is előidézheti, de itt is ugyanaz a helyzet, mint az előző pontban. Lehet, hogy amíg keresztbe van téve, addig a véráramlás megakad, de ha pózt váltasz, minden visszaáll a normális kerékvágásba.

Fotó: pruvodcevyzivou.cz

Oldalak

Szólj hozzá Te is!