Ízletes ételek a mikrohullámú sütőből? Íme, a legjobbak!

A mikrohullámú sütő úgy tűnik, arra lett kárhoztatva, hogy a tegnapi ebédet megmelegítsük benne, amit a hűtőből kikapva gyorsan beteszünk pár percre. Persze ez így jó, de miért ne lehetne praktikusabb dolgokra kihasználni? Ez nem jelenti azt, hogy a sugárzás okozta rák csapdájába kerülnénk, hiszen számtalan kutatást végeztek ebben a témában, és úgy tűnik, az eddigi aggodalmak alaptalanok. Ha nincs időnk hosszú órákat a konyhában tölteni, mégis valami tartalmasat szeretnénk étkezéshez vagy vendégvárónak, ezek az ötletek biztosan nem okoznak csalódást!

A mikróról valójában

Sokan nem szeretnék, hogy a háztartás részét képezzék ezek a készülékek. Ez azért lehet, mert számtalan alkalommal óva intenek, miszerint a mikrohullámú sütő üzemeltetése során káros sugárzás érhet minket, ami hosszú távon a rákos sejtek kialakulásához vezethet. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy a sütő nem sugároz, hanem rádiófrekvenciás elektromágneses jelet ad le. Nem található benne radioaktív bomló anyag, tehát nem ionizáló a sugárzás. A mikró akkor lehet veszélyes, ha megsérül az ajtaja vagy sérült a burkolata. Ebben az esetben sem daganatot, hanem égési sérüléseket okoz, ami testen belülre is kiterjedhet. Ha átolvassuk a használati útmutatót, az erre való figyelmeztetést biztosan megtaláljuk.

Nincs különbség

A mikrohullámú sütőben forgó és a gázlángon melegített étel nem különbözik egymástól. Hogy miért? Mindkettőnél ugyanúgy felhevülnek a molekulák és az atomok. A különbség az, hogy az egyik hősugárzással, míg a másik vízmolekulákat fordítva, súrlódás által kelt hőt. A súrlódás okozta melegítő hatás azonnal megszűnik, ha kikapcsoljuk a készüléket.

Fotó: inspiredfitstrong.com

Oldalak