Itt a spárgaszezon! Ezeket érdemes tudni a növényről

A tavasz végével lassan ellepik a piacokat a csokorba gyűjtött fehér és zöld spárgák. Sokan azonban még mindig csodálkozva néznek erre a furcsa külsejű növényre, vajon mire jó és milyen íze lehet? Cikkünkből most mindent megtudhatsz róla!
Eredete
A spárga nem tartozik az olcsó zöldségek közé, ám temérdek pozitív hatása van a fogyasztásának, ezért érdemes néhány csokorral beszerezni belőle. Szezonja májustól június végéig tehető, viszonylag rövid, ekkor hozza ki ugyanis a friss, zsenge hajtársait.
Már az egyiptomiak és rómaiak is kedvelték és termesztették. Egy ideig elfeledkeztek róla, ám a XVII. századtól kezdve fokozatosan visszatért a köztudatba köszönhetően a franciáknak. Manapság már az egyik legnépszerűbb tavaszi csemege világszerte.
A leszüretelt 10-15 centiméter hosszú hajtások nem sokáig állnak el, ezért érdemes minél hamarabb elfogyasztanunk a vásárlást követően. Tisztítása nem túl bonyolult, a fehér spárgát érdemes kissé meghámozni, a zöldet pedig elég, ha egyszer alaposan átmossuk. A szálak alját finoman hajlítsuk meg, és azt a részt, amely a végéről letörik, dobjuk ki, mert fás, a többit használhatjuk.
A legnépszerűbb spárgaétel a krémleves, de párolva, köretként tálalva is isteni! Salátákhoz, és öntetekhez is használhatjuk. Íze lágy, talán kissé jellegtelen, semmihez nem hasonlítható. Kissé roppanós, érezni fogjuk rostjait, ám ha a fás részét levágtuk, akkor egyáltalán nem kellemetlen, szinte szétolvad a szánkban.





























