Innen tudhatod, hogy nem alszol elég mélyen - 7 jel, ami figyelmeztet

A pihentető alvás mindennél fontosabb; nélküle nem tud úgy működni a szervezeted, ahogy kellene. Mutatjuk, milyen jelei vannak, ha nem szundítasz elég mélyen. Olvass tovább!

Fáradtan ébredsz

Aki nem alszik mélyen éjszaka, az reggel úgy ébred fel, mint akit összevertek – mondja Dr. Shelby Harris. Nem azt állítjuk, hogy rögtön ugorj ki az ágyból, amikor felébredtél, de az sem normális, hogy 15-ször lenyomod a szundit, mielőtt egyáltalán kinyitnád a szemed. Egy kiadós éjszakai alvás kellő energiával ruházza fel a testet ahhoz, hogy frissen, fitten kezdd a napod.

A nap bármely percében el tudnál aludni

Ebéd után szinte mindenki szívesen ledőlne – teljesen érthető, hogy tele hassal majd’ leragad az ember szeme. Ha azonban a nap bármely percében el tudnál aludni, akkor valószínűleg az éjszakai szundításod nem elég mély. Dr. Harris leszögezi: lehet, hogy az alvási apnoé miatt nem tudod kipihenni magad: ez a kór azzal jár, hogy éjszaka, alvás közben néha kimarad a légzésed. Lehet, hogy te úgy érzed, végigszundítottad az éjszakát, de a betegség miatt nem tudtál elég mélyen pihenni.

Feledékeny vagy

Ha nem alszol elég mélyen, akkor másnap feledékeny leszel, nem tudsz koncentrálni, és kevesebb munkát vagy képes elvégezni, mint egyébként. Egy tanulmányban, amit a Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban publikáltak, és amiben 6 különböző államból érkező alanyokat vizsgáltak, arra az eredményre jutottak: azok, akik jobban aludtak, ügyesebbek voltak a kognitív teszteken, mint azok, akik nem pihenték ki magukat.

Fotó: infomazza.com

Oldalak