Így győzd le a tavaszi fáradtságot

Ki ne érezte volna már a tél végével azt a jellemző fáradtságot és levertséget, amit általában csak a tavaszi fáradtság jelzővel szoktunk magyarázni. Pedig valóban van alapja a fáradtságunknak és nem csak egy divatos panaszról van szó. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A tavaszi kimerültség a legtöbb embernél előfordul a tél végével. Ilyenkor általában megmagyarázhatatlan fáradtság és kimerültség tör ránk és nem is tudunk úgy koncentrálni a napi feladatokra, ahogyan kellene. Ráadásul ilyenkor a legtöbben megpróbáljuk valahogy jobban felpörgetni a szervezetünket, például több koffein fogyasztásával.

A tavaszi fáradtságnak is nevezett jelenség esetében azonban nem érdemes a koffeinadagot növelnünk, nem csak azért mert egészségtelen, hanem mert ezeknek a tüneteknek a hátterében főleg a szervezet ásványi anyag és vitaminhiánya áll.

Tavaszi fáradtság jelei
A tél végével a szervezet általában teljesen kimerül, hiszen a hosszú téli napok, a napfény hiánya és a kevesebb mozgás mind megterheli a szervezetünket. Így a nyáron felhalmozódott ásványi anyag készlet pont a tavasz kezdetére tűnik el. Így érdemes ennek a pótlására nagy figyelmet fordítani ebben az időszakban.

A tavaszi fáradtság leggyakoribb jelei közé tartozik a koncentrációzavar, levertség, az állandó alvási kényszer. Ezen kívül ilyenkor sokkal érzékenyebbek lehetünk az időjárás változására is és ezért gyakrabban fordulhat elő fejfájás, szédülés és ingerlékenység.

Hogyan győzhetjük le a fáradtságot?
Fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, hiszen a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk sokkal több zsíros ételt fogyasztani, ami szintén jobban terheli a szervezetünket és nem is fedezi az összes tápanyag szükségletét a szervezetünknek. Lassan újra egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, így érdemes kihasználni a lehetőséget és minél változatosabban étkezni.

Az étkezés mellett fontos, hogy elegendő időt szánjunk az alvásra is, hiszen az idegrendszer egészségéhez legalább 7 óra folyamatos alvás szükséges. Emellett pedig nem szabad elfeledkezni a mozgásról sem, főleg ha a nap is süt, akkor mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget egy kis sétára.

Nem egyszerű kimozdulni a lakásból, de egy napsütéses délutáni séta után biztosan mindenki sokkal energikusabbnak és frissebbnek fogja érezni magát. Így pedig a napi teendők elvégzése sem lesz már olyan nagy kihívás.

Oldalak

Lifestyle
A tócsni bármikor jó választás: noha egy roppant egyszerű ételről van szó, néhány finom mártogatóssal igazán remek gasztronómiai élményt tud nyújtani – az elkészítési folyamat során azonban nem árt...
Sztárok
Puskás Peti és a felesége, Puskás-Dallos Bogi érthetően nagyon megijedtek. Hirtelen nem is tudták, hogy mihez kezdjenek.
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!