Így győzd le a tavaszi fáradtságot

Ki ne érezte volna már a tél végével azt a jellemző fáradtságot és levertséget, amit általában csak a tavaszi fáradtság jelzővel szoktunk magyarázni. Pedig valóban van alapja a fáradtságunknak és nem csak egy divatos panaszról van szó. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A tavaszi kimerültség a legtöbb embernél előfordul a tél végével. Ilyenkor általában megmagyarázhatatlan fáradtság és kimerültség tör ránk és nem is tudunk úgy koncentrálni a napi feladatokra, ahogyan kellene. Ráadásul ilyenkor a legtöbben megpróbáljuk valahogy jobban felpörgetni a szervezetünket, például több koffein fogyasztásával.

A tavaszi fáradtságnak is nevezett jelenség esetében azonban nem érdemes a koffeinadagot növelnünk, nem csak azért mert egészségtelen, hanem mert ezeknek a tüneteknek a hátterében főleg a szervezet ásványi anyag és vitaminhiánya áll.

Tavaszi fáradtság jelei
A tél végével a szervezet általában teljesen kimerül, hiszen a hosszú téli napok, a napfény hiánya és a kevesebb mozgás mind megterheli a szervezetünket. Így a nyáron felhalmozódott ásványi anyag készlet pont a tavasz kezdetére tűnik el. Így érdemes ennek a pótlására nagy figyelmet fordítani ebben az időszakban.

A tavaszi fáradtság leggyakoribb jelei közé tartozik a koncentrációzavar, levertség, az állandó alvási kényszer. Ezen kívül ilyenkor sokkal érzékenyebbek lehetünk az időjárás változására is és ezért gyakrabban fordulhat elő fejfájás, szédülés és ingerlékenység.

Hogyan győzhetjük le a fáradtságot?
Fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, hiszen a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk sokkal több zsíros ételt fogyasztani, ami szintén jobban terheli a szervezetünket és nem is fedezi az összes tápanyag szükségletét a szervezetünknek. Lassan újra egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, így érdemes kihasználni a lehetőséget és minél változatosabban étkezni.

Az étkezés mellett fontos, hogy elegendő időt szánjunk az alvásra is, hiszen az idegrendszer egészségéhez legalább 7 óra folyamatos alvás szükséges. Emellett pedig nem szabad elfeledkezni a mozgásról sem, főleg ha a nap is süt, akkor mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget egy kis sétára.

Nem egyszerű kimozdulni a lakásból, de egy napsütéses délutáni séta után biztosan mindenki sokkal energikusabbnak és frissebbnek fogja érezni magát. Így pedig a napi teendők elvégzése sem lesz már olyan nagy kihívás.

Oldalak