Miért fontos a D vitamin?

A vitaminok bevitelére mindig szüksége van a szervezetünknek. A D-vitamin a legfontosabb vitaminok közé tartozik. Hiánya súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Megfelelő mennyiséget juttathatunk be a szervezetünkbe, ha napon tartózkodunk vagy ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek tartalmazzák az alábbi vitamint.

Naponta 10-20 perc kint töltött napsütéses időben elegendő a D-vitamin termeléshez, amely a csontképződésben játszik szerepet: a foszfor és kalcium felszívódását szabályozza. Arról nem is beszélve, hogy a kötőhártya-gyulladás gyógyulását segít. A rákos sejtek önmegsemmisítésének folyamatában is részt vesz, valamint megelőzi a daganatos betegségek kialakulását.

Fokozottan figyeljünk a D vitamin bevitelre
Ha szigorúan diétázunk, figyeljünk oda arra, hogy vigyünk be minimális zsírmennyiséget, mert a vitamin zsírban oldódik. Idősebb korban, amikor a D-vitamin szint termelődés alacsonyabb, a csecsemők esetében is alacsonyabb ez a szint, ezért D vitamin cseppekkel pótolható.
Csontritkulás, tumoros, szív- és érrendszeri betegségek jelentkezésekor különösen figyeljünk a bevitelre.
A hiánya különböző betegségeket okozhat: izomgyengesség, izomtömeg változása, csökkenése, angolkór, mellrák, prosztatarák, vastagbélrák, és szív- és érrendszeri problémákat is.
Ha munkahelyünk, vagy időbeosztásunk nem teszi lehetővé, hogy kellő mennyiségű időt töltsünk a napot, pótolhatjuk fokozott mennyiségű szoláriumozással.

A napsugarak által kapjuk a legtöbb D vitamint, de vannak olyan ételek amelyekbe szintén megtalálhatók:Tej és tejtermékek,Tojás (1 tojás sárgája a napi D vitamin bevitel 6%-át fedezi ), Szardínia, Lazac, Tonhal.

Oldalak