Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

Beköszöntött a jó idő, ezzel együtt lassan megjelennek a nyári esték vérszívói. Elkerülhetetlen a nyár szúnyogok nélkül, mindenhol ott vannak, a tóparti beszélgetéseknél, esti sétáknál vagy épp a szobánk falán miközben aludni próbálnánk.

A szúnyogokról
A szúnyogok közül a nőstény a vérszívó, a hím nektárral táplálkozik. A nősténynek a peték fejlődésénél van szüksége vérre. A nőstényeknek kis ormányuk van, amivel kis sebet ejtenek a bőrön. Ez után érzéstelenítő és véralvadás gátló nyálukat a bőrbe fecskendezik, hogy ne érezzünk semmit, és a vérünk se alvadjon meg, különben nem tudnának munkálkodni. Emiatt nem vesszük észre, ha megcsípett egy szúnyog, csak miután befejezte dolgát.

Mit tegyünk ellenük a szabadban
Rengeteg módszer ismert ezeknek a rovaroknak a távoltartására.
Ha anélkül szeretnénk sétálni, hogy a testünket beborítsák a csípések, mindenféleképpen zárt, világos ruhát viseljünk, ugyanis a szúnyogok nem szeretnek világos felületre rászállni. Fontos a zokni viselése is, hiszen a legkisebb szabadon hagyott bőrfelületet is azonnal megtalálják. Azonban, ha nem akarunk nagyon beöltözni, használhatunk különböző erre kifejlesztett szúnyogriasztó spray-t, krémet. Ha a nyári estéken, a szabadban szeretnénk kint ülni, - szúnyogoktól mentesen - már beszerezhetünk különféle füstölőket, mécseseket, gyertyákat, amelyeknek az illata távol tartja a kis vérszívókat tőlünk.

Mit tegyünk ellenük az otthonunkban?
Zárt helységben fontos hogy nappal szellőztessünk, este pedig amint felkapcsoljuk a lámpákat, azonnal zárjuk be az ablakokat. Az ablakokra már felszerelhetünk tépőzáras szúnyoghálót is, aminek felszerelése nem okoz különösebb erőfeszítést.

Ha biztosra akarunk menni, beszerezhetünk minden hálószobába egy elektromos szúnyogriasztót, ami megvéd minket és a gyerekeket is a viszkető csípésektől. Ha kisgyerek is van a lakásban egy légáteresztő anyaggal vagy külön erre kifejlesztett szúnyoghálóval lefedhetjük estére a kiságyat, így megvédve őt a néha már kibírhatatlan viszketéstől. Jobb megelőzni a csípést, mint kezelni.
 

Oldalak