Egészség

Hogyan élvezd az ünnepeket diabétesszel? - 5+1 tippet adunk

A diabétesszel élőknek évről évre egyre nagyobb kihívást jelent a karácsonyi időszak. Mi 5+1 tanácsot adunk, hogy mire figyelj az ünnepekkor.

Diabétesz

Lassan beköszönt az év végi ünnepi időszak, s vele együtt a nagytakarítás, dekorálás, bevásárlás, karácsonyi menütervezés ideje. Kicsit végre kiengedhetjük a gőzt, élvezhetjük a családdal töltött meghitt pillanatokat, és a finomabbnál finomabb fogásokat, süteményeket. Mindez egyszerűnek hangzik, azonban a diabétesszel élőknek évről évre hatalmas kihívást jelent, és kisebb, nagyobb tervezést is igényel. Magyarországon több mint egymillió felnőtt, és 5000 gyermek ünnepét nehezíti meg a cukorbetegség, ráadásul a készülődés miatti stressz és az alkoholos italok a hipoglikémiás állapotot is a szokásosnál könnyebben előidézhetik.

  • Általában az emberek 5-10%-ánál jelentkeznek hipoglikémiára utaló tünetek.
  • Az alkoholos italok a hipoglikémiás állapotot a szokásosnál könnyebben előidézhetik.

Mi az a hipoglikémia?

Hipoglikémiának a túl alacsony (3,9 mmol/l alatti) vércukorszint miatt kialakuló veszélyes állapotot nevezzük. Több tényező, például az inzulin is előidézheti, de kialakulhat fizikai munka hatására, illetve akkor is, ha a táplálékkal bevitt szénhidrát mennyisége túl kevés. Az alacsony vércukorszint, kialakulásának kezdetén általában könnyen kezelhető probléma, azonban gyors közbelépést igényel a súlyosabb tünetek, például eszméletvesztés, rángógörcs kialakulásának megakadályozása érdekében. Egy tanulmány szerint, a négy hetes értékelési időszak alatt, az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők 91,7%-ánál és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 61,8%-ánál legalább egy hipoglikémiás esemény fordult elő. Ez a betegek 54,0%-ánál, illetve 27,4%-ánál éjszakai hipoglikémiaként; 20,6%-uknál illetve 10.6%-nál tünetmentes hipoglikémiaként, 20%-uknál, illetve 10,3%-uknál pedig súlyos hipoglikémiás eseményként mutatkozott meg. A túl alacsony vércukorszint tünetei általában hirtelen jelentkeznek, ezek lehetnek többek közt: sápadt bőr, homályos látás, szédülés, gyors szívverés, hangulatváltozások. Ennek ellenére, az esetek jelentős többségében a hipoglikémia a gyógyszerek kellő ismeretével, és megfelelő életmóddal elkerülhető.

Képes összeállításunkban összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelned az ünnepek alatt, hogy te is gond nélkül élvezhesd a karácsony és az újév minden percét!

1. Állíts össze egy étkezési tervet! Nagyon nehéz ellenállni az asztalon sorakozó rengeteg finomságnak, de segíthet, ha előre megtervezzük miből, mennyit szeretnénk elfogyasztani, és ehhez az ünnepek alatt mindvégig tartjuk magunkat. Ha nem mi készítjük a menüt, tájékozódjunk, mit szolgálnak majd fel, így biztosan nem ér meglepetés.
Kattints a további képekért!

Fotó, lead: www.well.hu

A tökéletes mézeskalácsot nehéz eltalálni, általában túl kemény lesz, vagy az íze nem megfelelő. Azonban ezzel a recepttel nem lőhetsz mellé, ugyanis többször is le lett tesztelve!

Oldalak

Egészség
Egészség
Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a dohányzás káros hatásait, azonban még most sem számolunk azzal a tényezővel, hogy bizony a dohányzás a termékenységre is hatással van. Tekintve, hogy a...
Bed&Love
A Mission Impossible elnevezéstől nem kell megijedni, sőt, ez az a pozíció, amit mindenki meg tud csinálni, testsúlytól és rugalmasságtól függetlenül, ezért is jön be különösen mindenkinek, pláne a...
Utazás
Hétfőn, március 27-én ismét téliesre fordult hazánk időjárása: áztunk-fáztunk, ám ha eléggé szemfülesek voltunk, egy hihetetlenül szép és ritka természeti jelenséget is elcsíphettünk.