Egészség

Kiderült, mikor érdemes beadatni a koronavírus elleni oltást: ekkor érhetjük el a legjobb antitest-választ

Egy új kutatás látott napvilágot, amely szerint fontos, hogy mikor adatjuk be a koronavírus elleni oltóanyagokat, legyen szó bármelyikről.

Fontos az időzítés

A COVID-19 elleni vakcináknál nagyon fontos az időzítés – derült ki egy új tanulmányból, amit a Massachusettsi Kórház kutató végeztek. A szakemberek szerint a páciens antitestreakciója nagyban függhet attól, hogy melyik napszakban kapja meg az oltást, a kutatás pedig arra is fényt derített, melyik a legideálisabb része a napnak erre – az biztos, hogy nem a reggel az. Sokan szerintük egyébként azzal sincsenek tisztában, hogy a különböző gyógyszereknél is rendkívül fontos a bevétel ideje, pedig hatásosságát tekintve nagyon is számít, hogy hány óra van. Megfigyelték továbbá azt is, hogy bizonyos betegségek esetében, mint például a tüdőbetegségnél, a tüneteket is befolyásolja az, hogy a napnak mely részében járunk. De nem csak a koronavírus elleni oltást vizsgálták: egy korábbi, éves influenza elleni védőoltás beadásánál megfigyelték, hogy az idősebb férfiakkal végzett kutatás során a betegek magasabb antitestszintet mutattak, ha reggel kapták meg az oltást, mintha délután adták be nekik. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a nap bizonyos szakaszaiban végzett kemoterápia esetén a kezelés hatékonyabbnak bizonyult, mint máskor: a beadott gyógyszerek jobban megcélozták a rákos sejteket, ugyanakkor kevésbé voltak károsak a még egészséges sejtekre, ha a megfelelő időpontban végezték a kezelést. De vajon mikor érdemes beadni a COVID elleni vakcinákat? Reggel, délben, délután vagy este? A következő oldalon eláruljuk!

vakcina oltás covid koronavírus

Lapozz a részletekért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Hidratálni nem csak kánikula idején fontos. Egy gyors teszttel te is kiderítheted, hogy áll a szervezeted vízkészlete.
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).