A házi gyógyszertár nélkülözhetetlen darabjai - Ezekből mindig tarts otthon!

Egy-egy betegség vagy kellemetlen fájdalom bármikor lecsaphat ránk váratlanul, éppen ezért érdemes arra odafigyelni, hogy mindig fel legyünk készülve az ilyen húzós helyzetekre. Ebben sokat segíthet, ha előre gondoskodunk a legfontosabb gyógyszerek beszerzéséről. Lássuk, melyek a házi patika nélkülözhetetlen darabjai!

1. Láz-, és fájdalomcsillapító

Láz- és fájdalomcsillapító mindenképpen legyen otthon, a lázat ugyanis bármilyen fertőző vagy nem fertőző betegség, illetve külső hatás kiválthatja. A hidegrázással, bágyadtsággal és izzadással járó állapotra felírt készítmények láz-és fájdalomcsillapító hatóanyagot, paracetamolt és az ibuprofent tartalmaznak. Fontos azonban tudni, hogy ezek, bár a tünetet enyhítik, az okot nem gyógyítják, és a lázgörcs ellen sem védenek.

2. Görcsoldó

Nem árt, ha egy görcsoldó is megtalálható a házi patikánk polcain, hiszen egy enyhébb vagy erősebb görcs a test bármely területén előfordulhat. Ezeknek a panaszoknak a megjelenése kiszámíthatatlan, ám nagyon megzavarják az életritmust. Vannak kifejezetten menstruációs fájdalmakra ajánlott készítmények, de tartsunk otthon olyan gyógyszert is, ami izom-illetve gyomorgöcs ellen ajánlott.

3. Savközömbösítő

A felnőttek majdnem 44%-a havonta legalább egyszer savtúltengéssel küzd, így érdemes valamilyen közömbösítőt tartani otthon gyomorégés vagy más emésztési panaszok csillapítására. A lúgként viselkedő savcsökkentők közömbösítik a gyomorsavat, sót képeznek, így csökken a sav mennyisége.

4. Hashajtó

Székrekedéssel nagyon sok ember küzd, legtöbben a rostban szegény táplálkozás, az ülő életmód vagy valamilyen betegség miatt. A hashajtók lágyítják a székletet, fokozzák a bélmozgásokat, ennek köszönhetően megkönnyítik a salakanyagok távozását a szervezetünkből, így gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen belőle otthon.

5. Hasmenés elleni szer

A hasmenés villámgyorsan meglepheti az embert, és olyankor nincs idő a patikába szaladni – ezért a házi patika egyik legfontosabb darabja valamilyen hasmenés elleni szer. A kifejezetten a tünetek enyhítésére kifejlesztett készítmények segítségével hamar túleshetünk a kellemetlen problémán; általában két nap alatt helyreáll a felszívódás.

Ne bízd a véletlenre! (x)

Gyógyszert írt fel az orvosod, de épp elfogyott? Előzd meg a problémát, és használd a Gyöngy Vénymester applikációját, amellyel vényköteles gyógyszereid már kényelmesen, akár otthonról is előjegyezheted. A vényköteles gyógyszerek előjegyzése mellett ráadásul a Gyöngy Patikák katalógusában megjelent akciós vitaminokról, gyógyhatású készítményekról is készletinformációt kérhetsz előjegyzéseddel. Töltsd le ingyenesen és spórolj időt magadnak!*

*Az Alma Okosvény nem váltja ki a beteg és a gyógyszerész közötti személyes találkozást, így a beteg is felteheti a kérdéseit, a gyógyszerész pedig tanácsokat adhat a hozzá fordulóknak! Az alkalmazásban szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvossal/szakorvossal és/vagy gyógyszerésszel történő konzultációt. A beteg számára szükséges, hogy elolvassa a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót, és kezelőorvosa utasításai szerint járjon el a gyógyszer szedése során. Az Alma Okosvény applikációs előjegyzési rendszer készletinformációt ad, használata nem minősül sem gyógyszerrendelésnek, sem gyógyszerigénylésnek, az orvosi vény elfogadása és a gyógyszer kiadása minden esetben gyógyszertárban, gyógyszerész felelőssége mellett történik a szakmai szabályok betartásával.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!