Egészség

Fáj a nyakad, hátad? Lehet, hogy csak rosszul ülsz

Ismerd meg azokat az egyszerű, de hatékony tippeket, amelyek segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a nyaki- és hátfájdalmat, gyors kvízünkből pedig azt is megtudod, te vajon jól ülsz-e a képernyő előtt!

Irodai munkavégrés esetén a napi 6-8 óra ülés helyett érdemes cserélgetnünk az ülő és az álló testhelyzetet. Egy gyorsan állítható asztal beépített memóriával és vezérlővel megkönnyíti ennek a szokásnak a kialakítását. A mozgáshiány csökkentése mellett fontos, hogy a helyes testtartáshoz alakítsuk ki a munkaterünket, ami akkor ergonomikus, ha teljes egészében igazodik hozzánk, és nem nekünk kell deformálódni hozzá.

7 +1 tipp a gerinckímélő ülő testtartáshoz

1. A képernyő szemmagasságba helyezése

A laptop ebből a szempontból a lehető legrosszabb eszköz, hiszen kialakításánál fogva lehetetlenné teszi az ergonomikus ülést. Kaphatóak már laptop tartók, melyek segítségével szemmagasságba kerülhet a képernyő, de ezeket csak külső billentyűzettel és egérrel érdemes használni.

2. Az asztal magassága legyen a könyökkel egy vonalban

Így tud létrejönni a vállat és a nyakat legkevésbé megterhelő, természetes testhelyzet. Ebben valódi segítséget jelenthet egy állítható magasságú asztal, hiszen a hagyományos íróasztali magasság 70-75 cm között van, ami íráshoz tökéletes, de gépeléshez a legtöbbeknek túl magas.

3. A derék jó megtámasztást kap egy enyhén hátradőlő, 100-110 fokos dőlésszögben

Egy személyre szabható, deréktámaszos és ergonomikus irodai szék hosszú órákon át kényelmes ülést biztosít. A nyitható szinkronmechanika azért fontos, mert segítségével nem kell merev ülőpozícióban lennünk, a szék háttámlája ugyanis lehetővé teszi a kisebb mozgásokat.

4. A szék széle ne nyomja a térdhajlatot, a comb pedig legyen vízszintes pozícióban

Valamiért még napjainkban is népszerűek a “bőr főnöki forgószékek”. A fix ülésmélység, a fullasztó bőr háttámla viszont alkalmatlanná teszi arra, hogy órákon át helyes testtartásban üljünk benne. Az ergonomikus irodai székek állítható ülésmélységgel és általában hálós háttámlával rendelkeznek.

5. A talp teljes felületével a lábtámaszon vagy a talajon nyugszik

Nem egész nap, nem folyamatosan, hiszen a mozgás a kulcs még ülő helyzetben is. De olyan forgószéket válasszunk, ami lehetővé teszi, hogy leérjen a lábunk, vagy ha erre nincs lehetőség, lábtámasszal oldjuk meg.

6. Az alkar-felkar 90 fokos szöget zár be, a csukló szinte vízszintes állapotban van

Amikor ez az ideális 90 fokos szög létrejön, általában csak egy tenyérnyi hely marad az asztallap és a combunk között. Ha befektetünk egy elektromosan állítható asztalba, akkor olyan típust válasszunk, aminek nincsen fiókja középen, ahol ülünk, mert a legtöbb fiók olyan magas, hogy miatta nem marad elegendő hely az asztal és a lábaink között, így eleve ellehetetleníti a karjaink kényelmes, neutrális tartását.

7. A billentyűzet és az egér nyújtózkodás nélkül elérhető

Feladattól függően érdemes közelünkbe tolni a billentyűzetet, egeret, telefont, vagy amit éppen használunk. Ezzel az egyszerű tippel - az eszközeink megfelelő távolságba helyezésével - jelentősen csökkenthetjük a kockázatát egy rossz tartásból fakadó fájdalom kialakulásának!

+1. Kinyújtott kézzel a monitor elérhető távolságban van

Ha túlságosan távol van a monitorunk, akkor akaratlanul is előre fogunk görnyedni, hogyan jobban lássunk. Egyenes fej- és nyaktartás mellett nagyjából egy karnyi távolságra kell lennie a képernyőnek ahhoz, hogy jól lássuk.

Kíváncsi vagy, mennyire ülsz helyesen? Kvízünkből 2 perc alatt megtudod!
Kattints ide hozzá!

Fotók: motimo.hu

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Nehéz hét elé néz az, aki az alábbi három csillagjegy alatt született.
Utazás
Immáron tényleg a nyár kapujában vagyunk: fontos határt lép át a héten a hőmérséklet csúcsértéke.
Lifestyle
Az alábbi három csillagjegy szülötteinek egy rossz szavuk sem lehet a héten - a friss horoszkóp csupa pozitívumot ígér nekik.