A gluténmentes termékek piacának növekedésével egyre több ipari kenyér jelenik meg, amelyek elsősorban az ízre és a textúrára fókuszálnak, nem pedig a beltartalomra, és a gyors előállítási folyamatok, valamint a tömeggyártás során gyakran háttérbe szorul a vitaminok, ásványok jelenléte. Ezt tetézi, hogy akik gluténmentesen étkeznek indokolatlanul (nem cöliákia, nem érzékenység miatt), azok akár tápanyaghiányosak is lehetnek, különösen a B-vitaminok, a vas, a magnézium és a D-vitamin tekintetében. A rostszegénység kihat a bélflórára is, ami hosszú távon emésztőrendszeri megbetegedéseket, gyulladásokat eredményezhet. Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a gluténmentes kenyérfogyasztók közül sokan jelentős súlygyarapodásról számoltak be akár két év alatt – ez a termékek magas energia- és cukortartalmára vezethető vissza.
Fotó: Pinterest
A gluténmentes termékek piacának növekedésével egyre több ipari kenyér jelenik meg, amelyek elsősorban az ízre és a textúrára fókuszálnak, nem pedig a beltartalomra, és a gyors előállítási folyamatok, valamint a tömeggyártás során gyakran háttérbe szorul a vitaminok, ásványok jelenléte. Ezt tetézi, hogy akik gluténmentesen étkeznek indokolatlanul (nem cöliákia, nem érzékenység miatt), azok akár tápanyaghiányosak is lehetnek, különösen a B-vitaminok, a vas, a magnézium és a D-vitamin tekintetében. A rostszegénység kihat a bélflórára is, ami hosszú távon emésztőrendszeri megbetegedéseket, gyulladásokat eredményezhet. Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a gluténmentes kenyérfogyasztók közül sokan jelentős súlygyarapodásról számoltak be akár két év alatt – ez a termékek magas energia- és cukortartalmára vezethető vissza.