GAP-Szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Mit jelenthet, ha azt tapasztaljuk a gyermekeknél, hogy kevés ételt fogadnak el, azok is inkább a keményítős és édes ételek - pl.: gabonapehely, chips, sült krumpli, pattogatott kukorica, sütemény, édességek, keksz, banán, kenyér, rizs, joghurt. Mire kell figyelnünk, ha nem esznek zöldségeket, halat, húst, tojást?

Gyerekeket és felnőtteket is érint

A tanulási zavarok közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével. – mutatta ki dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, a világhírű Cambridge Táplálkozástudományi Klinika megalapítója és vezetője.

A GAP-Szindróma (GAPS) olyan gyerekeket és felnőtteket érint, akik egyszerre küzdenek emésztőrendszeri és mentális problémákkal. A betegek emésztési problémái bélgörcsben, puffadásban, szélszorulásban, székrekedésben, hasmenésben, étkezési zavarokban, alultápláltságban jelentkeznek, és ezek tipikus tünetei az autizmusnak, a skizofréniának, a hiperaktivitásnak, az úgynevezett diszeknek, figyelem és koncentráció zavarnak, a bipoláris magatartászavarnak.

A GAPS jellegzetes tünetei legtöbbször a kisgyermekek elválasztásakor jelentkeznek, de az anamnézis pontosító kérdéseiből gyakran kiderül, hogy a gyermeknek már egy éves kora előtt is volt bélgörcse (kólika), hányás (reflux), vagy más emésztési problémája.

Mik a tünetek?

A GAPS-ben érintett gyerekeknek nem normális a széklete – hasmenés és székrekedés váltja egymást, emésztetlen étel szabad szemmel is látható, erős, kellemetlen szagú, gyakran folyékony és habos, savas, kicsípi a gyerek fenekét, sokszor halványszínű, és a vízen úszik. Ezek a tünetek arra utalnak, hogy a gyermek bélrendszere a zsírt nem tudja megemészteni. Másoknál gyakori és erős székrekedést lehet tapasztalni, akár 5-7 napig sincs széklet, és csak óriási fájdalommal sikerül. Ezek a gyerekek bélgázosak, puffadnak, éjszaka gyakran sírva ébrednek fel, gyakran panaszkodnak hasfájásra, hányingerre.

Ezeknek a gyerekeknek a röntgenfelvételein általában túlcsordulással kísért székletbesűrűsödés látható, és ennek oka, hogy a gyermek béltraktusa komolyan érintett a baktériumok, gombák, vírusok, paraziták elszaporodásában. Jellemzően a gyerekek bélfala gyenge, amin keresztül a káros, toxikus anyagok könnyen a véráramlatba jutnak, így károsítják a szervezetet, a neuron toxinok pedig az idegrendszert károsítva mentális betegségeket idéznek elő.

Fotó: antsonafarm.blogspot.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!