Frontérzékenység? Van megoldás!

A klímaváltozás sok embert megvisel, ki a meleg-, ki a hidegfrontra érzékeny. Téged is rosszul érint a változékony időjárás?

 

A front egy légköri képződmény, mely a hideg- és a meleg légtömegek határán alakul ki, amelyet a légnyomás, a hőmérséklet, a páratartalom vagy a szélerősség egyidejű hirtelen változása jellemez. Magyarországon ez igen gyakran fordul elő, évente körülbelül 100 front érinti hazánkat.

Mivel kölcsönhatásban állunk a természettel, ezért nem meglepő, hogy szervezetünkre kihatnak a környezetünkben történő változások, így az időjárás változás is megviselhet minket. Ezek a változások beindíthatják szervezetünk alkalmazkodási mechanizmusait, amelyek sok ember számára nem kívánt tüneteket okozhatnak. Főként a stresszes életmódot folytatók, a gyengébb immunrendszerű emberek, az idősek, és egyes betegségekben szenvedők esetében fordul elő.

Akik a meleg frontra érzékenyek, azoknál már a front átvonulása előtt jelentkezhetnek a tünetek. Ilyenkor a hőmérséklet emelkedésével nő a páratartalom, a légnyomás viszont csökken, ezek migrénes panaszokhoz, vérnyomás csökkenéséhez, pulzusszám emelkedéséhez, és depressziós tünetekhez vezethetnek.

A hidegfrontnál szinte minden fordítva történik: a tünetek általában csak akkor jelentkeznek, mikor már átvonult a front, a hőmérséklet és a páratartalom csökken, míg a légnyomás nő. A megfigyelés alapján ilyenkor reumás panaszokkal, gyomor-, epe-, és vesegörccsel számolhatnak azok, akik érzékenyek a frontra. Sőt, még mellkasi panaszokkal, gyakoribb szívinfarktusokkal, és a koraszülések számának emelkedésével is összefüggésbe hozták.

Egyes tünetek mindkét esetben előfordulhatnak, mint az alvászavar, levertség, fejfájás, ingerlékenység, és a koncentrálóképesség csökkenése. Emellett hazánkban gyakori a kettős fronthatás, ilyen esetben igen változatos tünetek jelentkezhetnek.

A frontérzékenység tüneteinek enyhítésére a legjobb módszer a megelőzés. Táplálkozzuk egészségesen, figyeljünk oda a szükséges folyadékbevitelre és próbáljuk meg a stresszt elűzni mindennapjainkból. Szoktassuk hozzá magunkat a változékony időjáráshoz, sétáljunk sokat, akár esik, akár havazik, így szervezetünk megszokja a szélsőséges klímát. Az alkalmazkodó képességünket javíthatjuk még váltott zuhannyal és szaunával, de a jóga és a gyógynövényteák fogyasztása is sokat segíthet leküzdeni a nemkívánatos tüneteket.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!