Orrvérzés esetén ne hajtsd hátra a fejedet!

Az orrvérzésnek az is lehet az oka, hogy a fűtött helyiségekben túl száraz a levegő, vagy a kinti és benti hőmérséklet- és páraviszonyok között nagy az eltérés.

Az orrvérzés nemcsak a fent említett okok miatt lehet gyakoribb ebben az évszakban, hanem a felső légúti fertőzések miatt is előfordulhat. Mivel a fertőzés, illetve allergia miatt gyulladt nyálkahártya eleve vérzésre hajlamos. Ehhez jöhet még esetleg a nyálkahártya ereit összehúzó, azt egyúttal kiszárító egyes orrcseppek hatása. Továbbá az orrvérzésre való hajlamot növelhetik azok a gyógyszerek, melyeknek a véralvadás gátlása a fő vagy mellékhatása. Az orrvérzés hétköznapi kockázati tényezői közül kiemelendő a magas vérnyomás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Na de hogyan is kell elállítani azt helyesen? Az, hogy hajtsuk hátra fejünket nem a legjobb gondolat, mivel a vér befolyhat az orrmelléküregeibe, valamint le is csúszhat a torkunkra az amit aztán félre is nyelhetünk. Persze azért túlmisztifikálni sem kell, a legtöbb orvérzést orvosi segítség nélkül magunk is megoldjuk.

 

 

Íme egy leírás pontról pontra hogyan is kell ezt helyesen elvégezni:

1. Orrunk puha, porcos részét csippentsük össze hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével.

2. Az összecsippentett részeket nyomjuk erősen az arcunk felé, a kemény arccsontokhoz.

3. Fejünket kissé előrebiccentve hajoljunk enyhén előre.

4. Tartsuk az orrunkat a fent leírt pozícióban legalább öt percen át, vagy szükség szerint tovább, amíg a vérzés teljesen el nem állt. Ez idő alatt üljünk le és maradjunk nyugodtan, fejünket tartsuk magasabban a szívünk szintjénél. Ne feküdjünk le, és ne vegyük a fejünket a térdünk közé.

5. Ezek mellett még az is segíthet, ha orrunkat, orcáinkat óvatosan jegeljük
 

Miután ezeket végrehajtottuk, és már nem vérzik az orrunk a legtanácsosabb, ha lefekszünk és a fejünket felpolcoljuk egy kb. 30-45 fokos szögben.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!