Neked is vannak fognyomok a nyelveden? Komoly egészségügyi problémára figyelmeztetnek

Te is észrevetted, hogy a fogaid nyomot hagynak a nyelveden? Nem vagy egyedül, sokan szenvednek ettől a kellemetlen tünettől, ami nem ok nélkül jelenik meg. Mutatjuk, mi állhat a hátterében!

1. Alvási apnoé

Az alvási apnoé lényege, hogy szundítás közben a garatot nyitva hagyó izmok ellazulnak, a légzés nehézzé válik és ki is maradhat. Ez a furcsa betegség tehát nem is olyan ártatlan, mint azt gondolnánk; stroke, szívroham és depresszió is kísérheti. A HuffingtonPost szerint az alvási apnoé kialakulásában szerepet játszik a nagyméretű nyelv, így nem csoda, ha tünetként fognyomok jelennek meg rajta.

2. Emésztési probléma

Az emésztési problémák nagyon gyakoriak manapság, ám bizonyos esetekben nem az étkezés idézi elő őket. A fognyomok a nyelven például arra is utalhatnak, hogy felszívódási zavar vagy a gyomor-béltraktus betegsége veszélyezteti az emésztőrendszer egészségét.

3. Magas vérnyomás

Amikor a pajzsmirigy nem funkcionál rendesen, akkor a Healcure.org szerint a környékén lévő testrészek bizony megdagadhatnak, így például a nyelv is. A nyelvnek ilyenformán nincsen helye, így a fogak nyomot hagyhatnak rajta. Ha ezt a tünetet tapasztalod, akkor jusson eszedbe a magas vérnyomás, mint lehetséges ok.

4. Vitaminhiány

A szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitele. A tandurust.com azt írja, hogy a B12-vitamin hiánya általában azt eredményezi, hogy a nyelven fognyomok tűnnek fel.

Fotó: yourlifeyourworld.info

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!