Egészség

Te is kihagysz néha egy-egy fogmosást? Akkor van számodra egy lesújtó hírünk

A nem megfelelő szájhigiénia már önmagában is komoly, mielőbbi kezelést igénylő probléma, de nem csupán emiatt van okuk aggodalomra azoknak, akik rendszeresen elfeledkeznek egy-egy fogmosásról.

Mi az összefüggés a fogak és az agy egészsége között?

Azt már régóta tudjuk, hogy milyen komoly betegségekhez vezethet a nem megfelelő fogápolás, illetve szájhigiénia, azonban nemrégiben napvilágot látott egy meglepő tanulmány, melyből kiderül: a fogmosásról való részleges leszokás akár a kognitív hanyatlás jele is lehet. A Kelet-Finnországi Egyetem tudósainak nagyszabású, alapos vizsgálata összesen 47 olyan, hosszútávú eredményekkel is rendelkező tanulmányt elemzett, amikben az alanyok fogászati és kognitív egészségét monitorozták.

Az eredmények magukért beszéltek: kiviláglott, hogy azok, akik rossz fogakkal rendelkeztek (vagyis elhanyagolták a szájápolást) 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kognitív hanyatlást a jövőben, valamint 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel demenciát.

„Úgy tűnik, hogy a rossz parodontális egészség és a fogvesztés növeli mind a kognitív hanyatlás, mind a demencia kockázatát” - fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Sam Asher, a tanulmány vezető szerzője, a Kelet-Finnországi Egyetem munkatársa leszögezte: további vizsgálatokra lesz még szükség annak feltérképezésére, hogy miként is függ össze fogaink és agyunk egészsége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rossz fogak ellen nagyon könnyű felvenni a küzdelmet: csak fordítsunk kellő időt és energiát a fogmosásra.

Fotó: 123rf

A napi egy hamburger és sült krumpli elfogyasztása növelheti az Alzheimer-kór kockázatát - állapították meg egy nagyszabású kutatás során.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség