Nem is sejted, mennyire károsak! 5 ártatlannak tűnő étel, ami roncsolja a fogaidat

Az ápolt fogak nem csak a szájhigiénia fenntartása miatt fontosak, de a szép mosoly a mindennapokban is önbizalmat ad. Éppen ezért most összegyűjtöttük azokat az ételeket és italokat, melyeket érdemes kerülnöd, hiszen rendszeres fogyasztásuk károsíthatják fogaidat és beárnyékolhatják lehengerlő mosolyodat. (x)

Aszalt gyümölcsök

Bár az aszalt gyümölcsöknek, a szilvának, a sárgabaracknak vagy éppen a mazsolának számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre, a fogainknak mégsem tesznek jót, hiszen beleragadnak és a bennük lévő természetes cukrok pedig ottmaradnak.

Kenyér

A fehér kenyérben és a cukorban több közös van, mint gondolnánk. Amint elkezdjük rágni a kenyeret, a nyál enzimei lebontják a keményítőt és egyből cukorrá alakítják. A lágy massza könnyen megtapad a fogak közötti résekben, amelyek szuvasodást okozhatnak.

Jégkocka

Nyáron különösen jól esik egy-egy jeges vagy jégkockával díszített italt legurítani, ám a fogorvosok ezt nem tartják túl jó ötletnek. Bár a fagyott víz nem tartalmaz cukrot és egyéb adalékanyagokat, a rágcsálása mégis árt a fogzománcnak, ráadásul érzékennyé is teszi azokat.

Szénsavas üdítők

A fogzománc másik ellensége a cukrozott ital, ha pedig szénsavas üdítőt fogyasztunk, azzal duplán ártunk neki. Arról nem is beszélve, hogy a sötét színű löttyök a fogainkat is elszínezhetik, így könnyen búcsút inthetünk a gyönyörű mosolynak.

Színes zöldségek, gyümölcsök

Sajnos akármennyire egészségesek, a cékla, a piros színű bogyós gyümölcsök vagy éppen a curry pont az élénk színének köszönhetően könnyen esztétikai hibát okozhatnak a fogaink számára, ugyanis elszínezhetik őket. Ezért, ha ilyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, érdemes közvetlenül utána kiöblíteni a szánkat.

Kísérletezz, de ne a fogaid épségével! (x)

A dm 2017-ben pályázatot ír ki általános iskola első osztályoknak. A feladat a fogakra káros, vagy éppen jótékony anyagok viselkedésének bemutatása látványos, kreatív kísérletekkel. A Mosolygó fogacskák programban 10 000 gyermek garantáltan Signal fogápolási csomagot nyer, a fődíjas osztályát pedig a dm felújítja és egy egész napos osztálykirándulásra viszi a megújult Csodák Palotájába. A program partnerei az Unilever Magyarország Kft., a REGIO JÁTÉK, a Csodák Palotája, és a Minipolisz.

Fotók: sodietas.com, marteravn.wordpress.com, youtube.com; Leadfotó: istockphoto.com

Oldalak