Közel sem olyan hatékonyak, mint gondolnánk! Mégis ezek a legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátlásnak napjainkban szerencsére elég sok opciója létezik úgy férfi, mint női oldalon. A közismert, leginkább használatos módszerek sajnos azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy a leghatékonyabbak is lennének.

A legnépszerűbbek

Ha fogamzásgátlásról beszélünk, a legtöbb nőnek először azonnal az óvszer, vagy a különböző fogamzásgátló tabletták jutnak eszébe. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen ezeket a gyakorlatban is előszeretettel használjuk, a párkapcsolatban élő nők döntő többsége jelenleg is ilyen fogamzásgátló módszerekkel védekezik. A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében ezek a fogamzásgátló módszerek természetesen még mindig sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak, mint mondjuk a megszakításos közösülés, vagy a naptármódszer, de attól, hogy népszerűek, sajnos még nem a legbiztonságosabbak.

A bőség zavarában

A fenti fogamzásgátló módszereken túl természetesen számos más lehetőség is létezik még. Ilyen lehet például az injekció, a hüvelygyűrű, az implantátum vagy az ún. esemény utáni 72 órás tabletta. Ezek a szintén hormonális fogamzásgátló módszerek azonban, - a tablettákhoz hasonlóan - olyan mértékű hormontartalommal bírnak, ami hosszútávon nem igazán tesz jót a szervezetnek.

A különböző fogamzásgátló módszerek listája igen hosszúra nyúlik tehát, így a bőség zavarában nem is csoda, ha a legtöbb nő elsőre nem tudja eldönteni, melyik is lenne számára a legmegfelelőbb. A lehetőségek mellett ráadásul azt sem árt tudnunk, hogy egy- egy fogamzásgátlási módszer mennyire megbízható. Ezt a tényezőt a választás során sajnos nem minden nő veszi figyelembe és sokszor inkább kényelmi, vagy érzelmi szempontok szerint döntenek, ami alapján nem meglepő, hogy rutinból a tabletta (30,5,%) és/vagy az óvszer (36,8 %) mellett teszik le a voksukat.

Hormonmentes fogamzásgátlás

A hormonmentes fogamzásgátlás terén a méhen belüli eszközök járnak az élen, mint a leghatékonyabb lehetőségek. Az ilyen apró, gyakran T alakú méhen belüli eszközöket (IUD) vagy rendszereket (IUS) a nőgyógyász helyezi fel a méhen belülre a terhesség elkerülése érdekében. Ezek folyamatosan, éveken át fejtik ki fogamzásgátló hatásukat, de bármikor el is távolíthatók egy orvos által.

Az IUD-k - a hormontartalmú tablettákkal vagy az óvszerrel szemben - több mint 99%-os hatékonysággal bírnak. Az IUD-k teljesen hormonmentesek, míg az IUS-k csak kis mértékű hormont tartalmaznak, éppen ezért az elmúlt években számos szakember foglalt állást amellett, hogy a fiatalok számára például - a fent említett népszerű, de kevésbé biztonságos módszerekkel szemben - a méhen belüli fogamzásgátló eszközöknek kellene lenniük az elsődleges opciónak.

Menj biztosra! Hatékonyabb, mint a tabletta (x)

Az elmúlt évtizedek elmaradozó fejlesztései után végre megérkezett az első valódi innováció a hosszútávú, hormonmentes fogamzásgátlók terén. A néhány éve kifejlesztett Rézgyöngy alapjaiban változtatja meg a hormonmentes fogamzásgátlás világát, ráadásul már itthon is kapható, az elmúlt hónapokban pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tudj meg róla többet itt!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!