Egészség

A fényszennyezés veszélyei

A fényszennyezés olyan probléma, amiről nem túl gyakran beszélünk. A sok mesterséges fény, ami körülvesz bennünket, számos negatív hatást gyakorolhat ránk. És ez nem csak annyit jelent, hogy egyre kevésbé látható a gyönyörű, csillagos égbolt.

A fényszennyezés fogalma

Annak érdekében, hogy a fényszennyezés hatásait megértsük, célszerű a fogalmával megismerkednünk. A fényszennyezés olyan mesterséges zavaró fény, ami nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába világít, hanem a horizont fölé is. Ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését okozza, aminek káros élettani és környezeti hatásai vannak.

Minél nagyobb egy város, annál több mesterséges fény keletkezik: a közvilágítás, a reklámtáblák, a kivilágított épületek fénye egyaránt hozzájárulhat a fényszennyezés emelkedéséhez.

Mi számít fényszennyezésnek?

A fényszennyezés megítélése során az egyik lényeges szempont, hogy a mesterségesen kibocsátott fény mennyire hasznosul. Például vegyünk egy kültéri lámpát az Alkonylámpa kínálatából – a lámpából a járdára jutó, a biztonságos közlekedéshez kellő fény nem tekinthető szennyezőnek. Azonban ha a világítóberendezés olyan, hogy a szomszédos ház oldalára, tetejére is jut fény, illetve ha akkor is teljes fénnyel világítunk vele, amikor senki sincs a területen, az már fényszennyezésnek számít.

Az égbolt irányába, a horizont síkja fölé jutó fénysugarak minden esetben szennyezőek, ugyanis azok nem világítanak meg úttestet, járdafelületet.

Milyen negatív hatásai vannak a fényszennyezésnek?

Egyre több hír érkezik arról, hogy a fényszennyezés negatív hatásait komolyan kell venni.

  • Ökológiai szempontból, amennyiben a megvilágítás károsítja az élővilágot, akkor az fényszennyezésnek tekinthető.
  • A káprázás a fényszennyezés egyik formája. Ha erős fényhatás ér bennünket, akkor az zavart okoz a látásban.
  • Negatív hatás az égbolt mesterséges kifényesedése is, ami miatt csökken az égitestek, csillagok láthatósága. Ez megnehezíti a csillagászati megfigyeléseket is.
  • A fényszennyezés zavarhatja a pihenést. A szervezetünkben ugyanis a melatonin csak sötétben termelődik, a hiánya alvászavarokat is okozhat.
  • A fényszennyezés az állatokra is hatással van, zavarja őket a tájékozódásban.

Fényszennyezés és világítástechnika

A fény egyenesen halad mindaddig, ameddig nem szóródik a légkörben, vagy nem ütközik valamilyen tárgyba vagy a talajba. Ezért a fényszennyezés elleni teendők egyik legfontosabb eleme, hogy a kültéri fényforrások ernyőzöttek legyenek, ezzel a szükségtelen (azaz káros) irányba menő fényeket kiszűrje.

Az árnyékolók jellemző módon a lámpatestek részei, így nem drágítják meg azokat. Amennyiben sikerül elérni, hogy a horizont síkja fölé ne távozzon a fény, akkor nemcsak az égbolt háttér fényessége nem fog számottevően megnövekedni, de csökkenteni lehet a káprázást, felesleges ragyogást is.

A fényszennyezés olyan probléma, ami megnehezítheti az életünket. Szerencsére lehet tenni ellene - minél többen cselekednek, annál eredményesebb lesz a védekezés ellene.

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.