Felejtsd el a tejet! - Ezek az ételek megacélozzák a csontjaidat

Ha a csontok erősítéséről van szó, akkor először mindenki a tejre gondol, pedig rengeteg más, ugyanolyan hatásos (ha nem hatásosabb) étellel harcolhatunk a néma járványnak is nevezett csontritkulás ellen. Mivel ma van a csontritkulás világnapja, megmutatjuk, mit érdemes beépítened az étrendedbe, hogy megelőzd a betegséget!

1. Brokkoli

A brokkoli a csontok legjobb barátja, hiszen tele van kalciummal, ezenkívül K-vitaminnal, utóbbi az oszteokalcin, vagyis a csontállomány nem kollagén eredetű, csont-specifikus kalcium-kötő fehérjéjének termelődéséhez járul hozzá. Több brokkoli, kevesebb törékeny csont – ilyen egyszerű! Ráadásul, mivel a zöldség gazdag rostokban, de szegény kalóriában, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják!

2. Fehérbab

A fehérbab kiváló forrása a kalciumnak, de rostban, folsavban, vasban, magnéziumban és káliumban is bővelkedik – ezek a vitaminok és ásványi anyagok egytől-egyig hatékony ellenszerei a csontritkulásnak. A fehérbabból lehet levest, főzeléket, de még isteni zöldség-pörköltöt is csinálni, és mivel nagyon olcsó, a „legpénztárcakímélőbb” megoldások közé tartozik.

Fotók: secretlyhealth.com, sakhakprf.ru

Oldalak