Képes vagy ennyi ideig fél lábon állni? Ha nem, 10 éven belül meghalhatsz

Azt már régóta tudjuk, hogy a testmozgás szorosan összefügg az emberi egészséggel. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az egyensúlyérzék, a testi erő, a rugalmasság szintén rengeteget árul el az életminőségünkről - sőt, arról is, hogy mennyi időnk van még hátra.

Háromszor próbálkozhattak a fél lábon állással

Régi közhely, hogy a testmozgás szorosan összefügg az emberi egészséggel. Aki gyakorta edz, vagy épp valamilyen sportot űz, az hosszabb ideig marad egészséges, s számos esetben tovább él, mint azon embertársai, akik nem mutatnak számottevő fizikai aktivitást. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az egyensúlyérzék, a testi erő vagy épp a rugalmasság szintén rengeteget árul el egy adott ember életminőségéről - sőt, még a várható élettartamról is.

Egy friss tanulmány - melyet a British Journal of Sports Medicine című tudományos folyóiratban publikáltak - például rámutat: aki nem képes tíz másodpercig fél lábon állni, annak kétszer akkora az esélye rá, hogy élete az elkövetkezendő évtizedben véget fog érni - adta hírül az IFLScience. A szakemberek összesen 170 tesztalanyt vizsgáltak meg 2009 és 2020 között, mindenkinek tíz másodpercen keresztül kellett fél lábra állni úgy, hogy nem vehettek igénybe külső segítséget. Az alanyoknak előre kellett nézniük, a kezeiket nem emelhették fel, és három kísérletet tehettek a fél lábon állással.

Fotó: 123rf

Lapozz tovább az eredményekért!

Oldalak