Ezek a vitaminhiány jelei a gyerekeknél

Hamarosan itt a Gyermeknap, május utolsó vasárnapja, amikor mindent megteszünk azért, hogy a gyermekeknek megadhassuk mindazt, amire szívük vágyik. De vajon a hétköznapokban is ezek a vidám szempárok néznek vissza ránk?

A mai világban könnyen előfordul, hogy már a legkisebbeket is ezernyi gond nyomasztja, amelyek többségének oka a megfelelés. Nagyjából onnantól, hogy megkezdik az iskolát, de gyakran már előtte is szembesülniük kell azzal, hogy korukhoz és élettapasztalataikhoz képest rengeteg elvárásnak kell folyamatosan eleget tenniük. Mindehhez sok energia és életerő szükséges, amit szülőként úgy támogathatunk, ha minőségi, vitamin- és tápanyagdús élelmiszereket biztosítunk számukra.

„Sajnos gyakran tapasztalják azt a szülők, hogy amint elérkezik a gyermek abba a korba, hogy közösségbe járhat, minden második hetet otthon tölti, mert egyik betegségből esik a másikba. Ha egy kisgyermek havonta többször érzi így magát, az bizony megterhelő lehet számára nemcsak testi, de lelki értelemben is” - mutatott rá dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.

Megtévesztő lehet a jóllakottság illúziója

Az elmúlt 50-100 évben olyan szinten csökkent a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma, hogy elképesztően nagy mennyiséget kellene fogyasztanunk belőlük ahhoz, hogy érdemi hatást tudjanak elérni a szervezetünkben. Egy 20 kg-os gyermeknek almából például 12 kg-ot kellene naponta elfogyasztania, hogy kielégítse a minimális C-vitamin szükségletét. De ijesztő adatot találhatunk az idegrendszer egészséges működéséhez szükséges B1-vitaminnal kapcsolatban is. 1952 és 2005 között a búzában 33%-kal, a kukoricában pedig 97%-kal lett kevesebb ebből az értékes vitaminból.

Miért lesz „zizi”, ha sok cukrot fogyaszt?

Talán találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy egy-egy szülinapi zsúron, a gyerekek, azon túlmenően, hogy jól érzik magukat, furcsán élénkké, szétszórttá, már-már kezelhetetlenné válnak. A jelenség hátterében a megnövekedett cukor-, illetve szénhidrátbevitel áll. A cukor és a szénhidrát kivonja a szervezetből a B1-vitamint, aminek hirtelen csökkenése okozza ezt a „zizi” állapotot.

„A vitaminok nincsenek folyamatosan jelen a szervezetben akkora mennyiségben, amennyire szükség van, hiszen hol lassabban, hol gyorsabban, de elhasználódnak, kiürülnek, ezért rendszeresen pótolni kell őket” - avatott be a szakember.

Nem figyelemzavaros, csak vitaminhiánya van!

Manapság a legdivatosabb egy élénk izgő-mozgó gyerekre ráfogni, hogy figyelemzavara van, ami miatt mindenféle vizsgálatokra küldözgetik, két lábbal tiporva érzékeny lelkivilágát. Pedig sok mindentől tűnhet úgy, hogy nem képes figyelni.

„Az oktatási rendszerben nagyon könnyen osztogatják a gyerekekre ezt a billogot. Egy édesanya azt írta nekem, hogy a gyermekének, akit korábban hiperaktívnak tituláltak, elkezdett vitaminokat adni, és már egy hét után jelentős változások történtek. Egyre jobban alszik, tele van életerővel, szeret iskolába járni, tanulni és gyarapodnak a sikerélményei” - zárta gondolatait dr. Lenkei Gábor.

leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Sztárok
Erzsébet királynő egyik furcsa szabálya miatt Katalin hercegné nem tájékoztathatta azonnal első gyermeke érkezéséről saját családját sem.
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.