Egészség

Rettenetes kór csap le a magyarokra, ha beköszönt a jó idő: amennyiben ilyen tüneteket észlelsz magadon, azonnal menj orvoshoz!

Mutatjuk, mely szimptómák jelentkezése esetén életbevágó, hogy mielőbb eljuss az orvoshoz.

Ha valamit, ezt nem szabad félvállról vennünk

A májustól augusztusig tartó időszakban fordul elő Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis - vagyis a vírusos agyvelőgyulladás - fertőzés - írja a Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján. Hozzáteszik: 17,7 százalékkal több esetet regisztráltak tavaly, mint 2021-ben. 2022. első hetétől a 42. hétig 1491 betegről érkezett jelentés, míg 2021 azonos időszakában 1267-ről. A 2022-es adat még a 2016-2020-as medián értékét (1312) is meghaladta. A kullancsencephalitiszes esetek száma 79 volt, 25 százalékkal több, mint 2021-ben ebben az időszakban, viszont a 2016-2020-as évek mediánjánál alacsonyabb. A friss adatok alapján tavaly jelentősen nőtt a kullancsok által terjesztett betegségekkel fertőzöttek száma Magyarországon, ezért 2023-ban is fokozott óvatosság szükséges a nyaralóktól, kirándulóktól, erdős területen élőktől. De pontosan milyen tünetekre is kell figyelnünk a kór kapcsán? Lapozz: galériánkból ez is kiderül!

A betegség korai szakaszában két feltétel, a típusos megjelenési forma (jellemző bőrtünet, melyet esetenként influenzaszerű tünetek kísérhetnek) és a kullancscsípés vagy annak lehetősége alapján általában nagy biztonsággal diagnosztizálható - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Kattints a további képekért!

Az obstruktív alvási apnoe következménye komolyabb is lehet, mint azt elsőre hinnénk, ugyanis azok az emberek, akik ettől az alvászavartól szenvednek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos egészségügyi állapotokat illetően.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Merle Oberon nézők millióinak szívébe lopta be magát, de a filmszakma is rajongott érte, köszönhetően fantasztikus tehetségének, no és persze lehengerlő szépségének. Sorsa végül mégis úgy alakult,...
Sztárok
Barbara Wussow a nyolcvanas években A klinika című sorozatban nyújtott alakításának köszönhetően lopta be magát a nézők szívébe. A színésznő már a hatodik X felett jár, de még mindig remek formában...
Lifestyle
Az egyetemista lány másnaposan fedezte fel, hogy valami egészen fantasztikus dolgot kreált. A fiatal feltaláló egy vagyont keresett a nem mindennapi ötlettel.