Ez lenne a hosszú élet titka? Eddig az is kérdéses volt, egészséges-e

A kutatók rendszeresen vizsgálják a kávé szervezetünkre gyakorolt hatását, és az elmúlt években több pozitív eredményről is beszámoltak. Ezúttal arra derítettek fényt, hogy a kávézás akár életet is hosszabbíthat.

Pozitív eredmények

A Harvard Egyetem tudósai 30 évig vizsgálták több mint 200 ezer ember kávéivási szokását. Emellett figyelembe vették az egyéb életmódbeli tényezőket, például a dohányzást, a testtömeg-indexet, a testmozgás rendszerességét, az alkoholfogyasztást és azt is, hogy milyen diétát folytatnak a résztvevők. A szakemberek ezt követően jutottak arra a megállapításra, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás - ami egészen pontosan maximum napi 3-5 csésze kávét jelent - olyan betegségek kockázatát csökkenti, mint a Parkinson-kór vagy éppen a 2-es típusú cukorbetegség, ezáltal pedig mérsékli a korai halálozás esélyét is. További két nagyon érdekes következtetést is levontak a kutatás után: az egyik szerint a mérsékelt kávéfogyasztással az öngyilkossági hajlam is csökkenthető, egy másik szerint azonban a rák ellen nem nyújt védelmet.

A kutatásban résztvevő szakember, Ming Ding elmondta, az eredmények azzal magyarázhatóak, hogy a kávéban lévő bioaktív vegyületek csökkentik az inzulinrezisztenciát és a gyulladásokat. Emellett azonban további vizsgálatokra van szükség, amelyekkel feltárhatóak a pozitív eredmények pontos okai. A kutatással kapcsolatos érdekes tény továbbá, hogy a kutatási alanyok egyaránt fogyasztottak koffeintartalmú és koffeinmentes kávét is, így a jótékony hatások okait valószínűleg nem a koffeinben kell keresni, hanem más összetevőkben.

Ha Te is szeretsz kávézni, nyomj egy lájkot a cikkre vagy oszd meg másokkal is!
Ezt is ajánljuk: 4 ártatlannak tűnő tevékenység, amely depresszióba sodorhat - Ezeket kerüld!

Fotó, leadfotó: huffpost.com

Oldalak

Sztárok
Éveken át várták magyarok milliói, hogy mikor jön már az új rész a Csillagkapuból O'Neillal, Samantha Carterrel, Teal’c-el és Daniel Jacksonnal. A 2007-ben véget ért sorozat óta drasztikusan...
Sztárok
Az egész 80-as éveket meghatározta a mára ikonikussá vált Flashdance. Töretlen sikerén nincs is mit csodálkozni, de azon már igen, hogy Jennifer Beals közel a hatvanhoz még mindig úgy fest, mint egy...
Home&Design
Ha figyelemmel kíséred az aktuális trendeket, valószínűleg hallottál már a hableányos színek, minták népszerűségéről, amely ezúttal már a lakásdekorálás elemei közé is beférkőzte magát.