Erős paprikával a migrén és fejfájás kezeléséért

Napjaink egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, amelynek valamely típusában a magyar lakosság közel 50 százaléka érintett. A legismertebb fejfájás, a migrén esetében közel 1.200.000 főre tehető a betegek száma, akiknek akár 21.000.000 rohama lehet évente. A fájdalmak természetes módon történő kezelésére egyre nagyobb igény mutatkozik. Erre kínál megoldást az erős paprikából nyert kapszaicin.

Magyarországon népbetegségnek számít a fejfájás, amelynek valamely típusával közel 5 millió ember küzd naponta. Az elsődleges fejfájások közül legismertebb a migrén, ami a lakosság 6-18%-át érinti. A fejfájások számos gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel kezelhetőek, azonban egyre több esetben mutatkozik igény a fájdalmak természetes hatóanyagokkal történő enyhítésére.

Kapszaicin, mint fájdalomcsillapító

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók a mozgató receptorokra hatnak, a gyomron keresztül felszívódva, az emésztőrendszer terhelésével fejtik ki hatásukat, amely hátrányos a gyomorpanaszokkal rendelkező páciensek számára. 1997-ben azonban a fájdalomcsillapítás egy új lehetőségét vetítette előre egy amerikai kutatók által azonosított receptor, amely a pirospaprikából kinyert vegyületre, a kapszaicinre reagál. A piacon később jónéhány kapszaicin tartalmú gyógyászati termék jelent meg, amelyek az érző receptorokra hatva, a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerelve szüntetik meg a fájdalmat.

A kapszaicin egyedülálló hatásmechanizmusát kihasználva 2009-ben egy forradalmi fejfájás csillapító szer került forgalomba Magyarországon. Az összetevőiben és kiszerelésében is újdonságnak számító Sinol orrspray más gyógyszer és gyógyhatású készítménnyel ellentétben az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva blokkolja az érző idegvégződéseket és javítja a környékbeli szövetek keringését.

A kapszaicin fájdalomcsillapító és tartós használat után gyulladásgátló hatásának teljesen új hatásmechanizmusát hazai gyógyszertani kutatások tárták fel, amelyek Prof. Dr. Szolcsányi János nevéhez is fűződnek. „Büszke vagyok arra, hogy 2012-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság gyógyszer szintű alapanyagnak ismerte el a szintetikus kapszaicint, amellyel teljes mértékben bizonyítottá vált a gyógyhatása” - nyilatkozta a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

„A cayenne paprikából kivont vegyületet tartalmazó orrspray a legtöbb fejfájás típusra megoldást kínál, azonban a kapszaicin okozta csípős érzet az alacsony ingerküszöbbel rendelkező betegek számára kellemetlen volt. Ezért fejlesztette ki az amerikai anyavállalat az orrspray mild (lágy) változatát, amely egy új mukoadhéziós transzportert tartalmaz, ezzel megnyújtva az aktív anyagok kötődését az orr nyálkahártyájához. Ennek eredményeként ez az orrspray hatékonyabbá vált és minimálisra csökkent a csípős érzet” – mondta Rózsa András ügyvezető igazgató.

„A fejfájások valamely típusában érintettek többsége arra törekszik, hogy az egészségtudatos életmód követésével elkerülje és megelőzze a fejfájás rohamok kialakulásának lehetőségét. Ma már elvárás, hogy természetes hatóanyagok használatával, mellékhatások nélkül gyógyuljunk. Az ebben az orrsprayben található kapszaicin egy újabb hatóanyag a migrén terápiás palettáján. Olyan megoldást kínál, amely az orr nyálkahártyán keresztüli alkalmazásával a hányingerrel/hányással gyakran társuló migrénes panaszoktól szenvedő páciensek számára is előnyös.” – nyilatkozta Dr. Szok Délia, a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

A fejfájások kezelésének költsége az Európai Unióban (8 tagállam adatai alapján) évente 173 milliárd Eurót emészt fel, ennek 64%-át a migrénes fájdalom csillapítása teszi ki (Eurolight project). „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lakosság számára könnyen elérhetővé tegyük ezt az orrsprayt, ezért 2013-tól a Sinol Magyarország Kft. felel a termék kiszereléséért, valamint hazai és regionális forgalmazásáért, így a készítmény kedvezőbb áron kapható a patikákban és gyógynövény szaküzletekben országszerte” – tette hozzá Rózsa András.

Oldalak

Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Vészesen közeleg a határidő: ma, azaz május 21-e éjfélig tudod kiegészíteni, valamint elfogadni a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetet. Ha mindezt mégis elmulasztanád, komoly...