A 7 főbűn, amit nap mint nap elkövetsz az emésztőrendszered ellen

Lássuk be, az emésztőrendszerünket nagyon sokat „használjuk”. Éppen ezért oda kell figyelni arra, hogy amennyire csak lehet, segítsd a működését. Például úgy, hogy nem követed el ellene a 7 főbűnt - komoly betegségek alakulhatnak ki, ha nem vigyázol. Íme!

1. Túleszed magad

Ha túl sokat eszel, akkor példátlan nyomásnak teszed ki az emésztőrendszeredet, emiatt a teher miatt pedig nem képes megtermelni a létfontosságú anyagokat. Ilyen például a gyomorban lévő sav, illetve az emésztőrendszerben lévő enzimek, amik ahhoz kellenek, hogy az elfogyasztott ételt rendesen meg tudd emészteni. Az izmok is nyomás alá kerülnek ilyenkor, és könnyen gyomorégés alakulhat ki, nem beszélve arról, hogy az emésztés lelassul, ami hízáshoz vezet. Ha el akarod kerülni a túlevést, még azelőtt kell letenned az evőeszközt, mielőtt jóllaktál volna.

2. Nem rágod meg jól az ételt

Evidensnek tűnik, hogy mindenki megrágja az ételt, pedig nem az - sokan csak majszolnak rajta egyet-kettőt, és már nyelik is le, ezzel azonban súlyos bűnt követnek el az emésztésük ellen. Minél jobban megrágod a falatot, annál könnyebben tudja a gyomor megemészteni. Legalább 30-szor rágd meg, és igyekezz kisebb falatot harapni, így elkerülheted a puffadást és a reflux kialakulását.

3. Nem viszel be elég rostot

A rost fontosságát már több cikkben is hangsúlyoztuk, és kiemeltük; az oldható rostok különösen lényegesek, hiszen táplálékként szolgálnak a vastagbelünkben élő jótékony baktériumok számára. Ezért nevezzük a vízben oldódó rostokat tartalmazó élelmiszereket prebiotikumoknak. A baktériumok lebontják az oldható rostokat, és belőlük rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, előnyösen befolyásolva a zsíranyagcserét - írja a webbeteg. Ha nem eszel elég gyümölcsöt, zöldséget, zabot vagy babot, amiben rengeteg oldható rost található, akkor az emésztésed is nehézkesebbé válik. Arra azonban figyelj, hogy ne vidd túlzásba, mert a túl sok rost székrekedéshez, irritábilis bél-szindrómához vezethet.

Fotó: wikihow.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!