Egészséges táplálkozással a rák ellen

A Johns Hopkins egyetetmi kutatói egy kevéssé ismert, ám összefüggéseiben igen logikus érvrendszert tettek közzé, aminek figyelembevételével megóvhatjuk magunkat korunk legrettegettebb betegségétől.

A kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy a rákkeltő anyagok kerülése mellett sok gondot kell fordítanunk immunrendszerünk erősítésére, és táplálkozásunk tudatosságára. Mivel rákos sejtek teljesen egészséges emberekben is jelen vannak, ezek daganattá fejlődését és rosszindulatú burjánzását az egész szervezetre jellemző immunhiányos állapotként is megközelíthetjük.

Egy jól működő immunrendszer ugyanis kiszűri, elpusztítja a daganatokat képző sejteket, melyek egy ember életében akár több mint tíz alkalommal is megjelenhetnek. Ha az immunrendszer valamiért nem végezte a dolgát, és kialakulhatott egy rosszindulatú daganat, a mai felfogás szerint igyekszünk azt valamilyen, az egész testre nézve káros eljárással elpusztítani. Kemoterápiával megmérgezni a sebezhető daganatos sejteket nem rossz ötlet, kár hogy az efféle kezelés - akárcsak a besugárzás - egy egészséges immunrendszert is tönkretehet. Az ily módon legyengített természetes védekezőképessége már egyáltalán nem lesz képes segíteni a beteg felépülését. Mit tehetünk hát, hogy elkerüljük a daganatok kifejlődését, és mit tehetnek a betegek, hogy növeljék felépülésük esélyeit?

Figyeljünk a cukorbevitelre! A cukorbevitel csökkentésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők aszpartamot tartalmaznak, mely feltehetőleg káros. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz vagy a melasz használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben.

A ráksejtek virulnak savas környezetben. A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk. A húsok antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára.

A 80% friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, és gyümölcsöket tartalmazó étrend segíti a szervezetet átállítani lúgos kémhatású környezetté. Az étrend mintegy 20%-a állhat főtt ételekből. A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják és erősítsék az egészséges sejtek növekedését.

Egyes táplálékkiegészítők, mint pl. az E-vitamin köztudottan apoptosist (programozott sejthalált) okoznak, ami a szervezetünknek a normális eljárása arra, hogy megszabaduljon a sérült, nemkívánatos vagy felesleges sejtektől.

Kerüljük a kávét és a fekete teát, mert ezeknek magas a koffeintartalma. A zöld tea jobb, és antioxidáns hatású. Csak tisztított, szűrt vizet fogyasszunk, csökkentsük a szervezetünk kitettségét a környezetünkben előforduló toxinoknak, nehézfémeknek!

Szem előtt kell tartani továbbá, hogy a proaktív és pozitív szellemiség segít a rák ellen harcolóknak, hogy túlélőkké válhassanak. A düh, a megbocsátásra való képtelenség, valamint az elkeseredettség a szervezetünket stresszel telíti. Tanuljunk meg szeretetteljes, megbocsátó lelkületű emberré válni. Tanuljunk meg lazítani és az életet élvezni!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!