Egészség

Kiderült, melyik betegség gyorsítja drasztikusan az agy normál öregedését

A napokban sokak számára aggasztó tanulmány látta meg a napvilágot, miszerint egy betegség 26%-kal gyorsítja az agy normál öregedését.

Újabb aggasztó hír korunk népbetegségéről

Ez az egészségügyi probléma nem más, mint a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, a cukorbetegség. A diabétesz okozta agyi károkra a Stony Brooks University és a New York Állami Egyetem kutatócsoportja hívta fel a figyelmet.

A hazánkban is egyre növekvő esetszámokat produkáló kór során a testünkben csökkent vagy hiányos az inzulinhatás, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. Ennek során a beteg életminősége romlik, szervezete legyengül. Az eLife folyóiratban publikálta új eredmény szerint, ha a testi tünetek nem lennének elegendők, akkor párosul még hozzájuk egy gyorsabb ütemben zajló, kognitív hanyatlás is, mely során a diabétesz 26%-kal gyorsítja az agy normál öregedését.

Ez a fajta romlás különösen az információk feldolgozási sebessége és a végrehajtó funkciók tekintetében figyelhetők meg

– írja cikkében a Pharmindex.

Azonban, hogy ezt megelőzhessük, sokat tehetünk egészségünk fenntartása érdekében. Miután felismertük a cukorbetegség tüneteit, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk a panaszokkal és a megfelelő kezelés után a következőkre is nagy figyelmet fordítsunk, mint például a diéta és a rendszeres testmozgás.

Olyan, vezeték és elem nélküli kontaktlencsét terveztek, amely igény szerint szabályozottan adagolja a zöldhályog elleni gyógyszert.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség