Eddig nem azt mondták, hogy kerüljük?! Ez a fűszer állítólag nagyon is egészséges

Bár gyakran óva intenek bennünket a fűszeres ételek gyakori fogyasztásától, egy friss kutatás most pont az ellenkezőjét állítja: a chilipaprika fogyasztása csökkenti a halálozási kockázatot.

Jótékony hatások

A Pekingi Egyetem kutatása szerint napi egy chilipaprikát elfogyasztva 14 százalékkal csökkenthetjük a halálozási kockázatot, de már akkor is 10 százalékos javulást érhetünk el, ha csak hetente vagy kéthetente egyszer élünk a fűszernövénnyel. A BMJ folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Jun Lv, docens, PhD hallgató szerint a fűszerek, egészen pontosan annak bioaktív vegyületei, mint például a kapszaicin, számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, például antioxidánsként működve gyulladáscsökkentőek, rákellenesek és vérnyomáscsökkentő hatásúak. Hatékony védelmet nyújtanak a daganatos megbetegedések, szív- és légzőszervi betegségek ellen, ráadásul még az emésztést és a bél egészségét is javítják.

Más fűszernövény is segíthet

A vizsgálatban egyébként fél millió kínai felnőtt vett részt, akiket felkértek, hogy rendszeresen fogyasszanak chilipaprikát. A kutatók szerint azonban a többi fűszernövény is javíthat az egészségünkön, például a pirospaprika, a kömény vagy éppen a fekete bors.

Fotó: frankspickledpeppers.com

Oldalak

Lifestyle
Azért valószínűleg nem ez fogja visszatenni Lindsay Lohant a térképre, viszont a frissen felkerült filmek nem igazán tudtak labdába rúgni mellette.
Lifestyle
A TikTokon ezerféle elképesztően zseniálisa takarítási trükkel találkozhatunk, érdemes viszont olykor közelebbről is megvizsgálni, vajon valóban hatékonyak-e ezek a módszerek.
Sztárok
A mindennapok során rengetegen igyekeznek elrejteni ősz hajszálaikat, Salma Hayek pedig egy igencsak meglepő ötlettel állt elő a probléma gyors megoldására.