Egészség

Te figyelsz erre? Minél alacsonyabb szénhidráttartalmú egy diéta, annál erősebb az összefüggés a halált okozó megbetegedésekkel 

"Így hangzott a mondat a múlt heti Közép-európai Elhízástudományi Kongresszuson (CECON), én pedig alig vártam, hogy utánaolvassak a tanulmánynak, annyira felkeltette az érdeklődésemet ez az eléggé megdöbbentő következtetés" - mondta dr. Takács Hajnalka dietetikus.

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. dr. takács hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

Mire kell figyelni?

Szeretem mindig felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki egy kutatási eredménnyel kapcsolatban közöl, meg kell nézni, hogy 10 emberen vagy nagyobb populáción vizsgálták. Ebben a vizsgálatban olyan eredményeket elemeztek, melyekbe 24.000 és 460.000 főt vontak be. A résztvevőket többek között a szénhidrátbevitelük alapján kategorizálták.

A legalacsonyabb szénhidráttartalmú csoportba tartozóknál volt a legmagasabb a rizikó az össz halálozásra, a szív és érrendszeri megbetegedésből származóra 50%, az agyi érbetegségekből származóra 51%, a danatatos megbetegedésekből származó halálozásra 36%.

Korlátozott szénhidráttartalmú diéták:

  • Mérsékelt szénhidráttartalmú diéta: 80-130 g/nap
  • Alacsony szénhidráttartalmú diéta: 50 g/nap
  • Nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta: 20-30 g/nap
  • Keto: 10-20 g/nap

Természetesen további vizsgálatok szükségesek a minél pontosabban meghatározott következtetések levonására, azonban úgy tűnik, hogy a szénhidrátbevitelt korlátozó diéták rövid távon nagy hatást gyakorolnak a zsírmobilizációra és a cukoranyagcserére azonban, ha valaki több mint 2 évig tartósan folytatja a szigorú korlátozást és a diétája az alacsony szénhidrátbevitel mellett a következőkkel párosul:

  • magas telített zsírbevitel
  • magas állati eredetű fehérjebevitel
  • rendszeres fizikai aktivitás hiánya (kevesebb mint heti 150 perc testmozgás)
  • dohányzás, akkor a fent leírt rizikótényezőkkel kell számolnia.

Nem mindegy, hogy a szénhidrátbevitelt minek a javára korlátozzuk (állat/növényi zsír, állati/növényi fehérje) és az egészséges életmód további fontos pillérjeire is hangsúlyt kell fektetnünk (rendszeres sport, dohányzás mellőzése). Miután elértük a kívánt testsúlyt, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás az, melyet élethosszig érdemes folytatni.

Forrás: Dietetikusod Dr. Takács Hajnalka Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Jennifer Lopez meglepte a rajongóit a legutóbbi összeállításával.
Sztárok
Erzsébet állítólagos kedvenc fia nem fogja annyiban hagyni a döntést, állítólag kész arra is, hogy a rendőrségen tegyen panaszt ügyével kapcsolatban.
Fashion&Beauty
Vannak olyan retró trendek, amelyek visszatérésének nagyon örülünk, egyes termékeket azonban legszívesebben örökre elfelejtenénk. Azt, hogy a következő ruhadarab melyik kategóriába tartozik, mindenki...