Most derült csak ki, milyen mértékben keseríti meg a betegek életét a hosszú Covid

Az eddigi leghosszabb utánkövetéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid–19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől.

Ilyen volumenű kutatás még sosem készült a témában

Az eddigi leghosszabb utánkövetéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid–19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől. A tanulmány 1200, kórházban ápolt koronavírusos páciens állapotát mérte fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé.

A Kína–Japán Barátság Kórház, a kínai Orvosi Tudományok Akadémiája, a pekingi Unió Orvosi Főiskola és a pekingi Csinghua Orvosi Egyetem tudósai a vuhani Csinjintan Kórházban 2020. január 7-e és május 29-e között koronavírus miatt kezelt pácienseket vizsgálták a fertőzés után hat hónappal, egy évvel és két évvel.

A betegek átlagéletkora 57 év volt a kórházból való elbocsátáskor. A kutatók hatperces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a résztvevők állapotát, kérdezték ki őket esetleges tüneteikről. Azt is megkérdezték, hogy visszatértek-e a munkába, és szorultak-e egészségügyi ellátásra a kórházból való elbocsátásuk után – közölte az MTI.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2